Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: ‘Schrap onrealistische Avantis-spoorlijn definitief'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 6:00

De SP in het Limburgs Parlement vindt het zinloos om nog enige energie te steken in het realiseren van de Avantis-spoorlijn.

Die zou moeten gaan lopen tussen Heerlen en Aken via station Kerkrade-West en bedrijventerrein Avantis.

Niet realistisch
In een statencommissie zei SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg dat het niet realistisch is te verwachten dat die spoorverbinding er de komende 20 jaar komt.

Ingewikkeld
“Het is al ingewikkeld genoeg om geld uit Den Haag te krijgen voor een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken vanaf 2025 voor elkaar te krijgen. Dus is het niet reëel te verwachten dat Den Haag ook nog eens geld op tafel legt voor een verbinding op hetzelfde traject”, aldus Van Caldenberg.

Hij pleitte er dan ook voor de Avantis-lijn officieel te schrappen uit de lijst van gewenste spoorprojecten van de provincie.

Verbetering bestaand spoor
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde zich te herkennen in de door de SP geschetste situatie. Hij wees erop dat eerder al een deel van het geld dat voor de Avantis-lijn was gereserveerd, is uitgegeven aan het verbeteren van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf.

“We zouden dat nog een keer kunnen proberen, maar ik weet niet of de minister daar in trapt”, zo stelde Koopmans.

Laag pitje
De Avantis-lijn staat al een aantal jaren op een laag pitje. In november 2017 verwierp het Limburgs Parlement nog een motie van GroenLinks om serieus werk te blijven maken van de spoorverbinding.

Bereikbaarheid
In de statencommissie van afgelopen vrijdag drong GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke erop aan om in ieder geval op een andere manier de bereikbaarheid van onder meer bedrijventerrein Avantis te verbeteren, als het spoor er definitief niet in zit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen