De SP in het Limburgs Parlement noemt het onderzoek van de provinciale enquêtecommissie over belangenverstrengeling van oud-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) een stevig rapport met harde conclusies.
De SP stond half december 2020 aan de basis van de enquête door een motie ervoor in te dienen. Die werd vervolgens aangenomen.
Niet schuldig
De conclusie van de enquête is dat Koopmans zich niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling in de tijd dat hij als gedeputeerde ook commissaris was bij baggerbedrijf Terraq.
Maar er is wel sprake geweest van schijn van belangenverstrengeling, omdat Koopmans meende dat beide functies te combineren waren. Bovendien zijn er door alle betrokken partijen grote fouten gemaakt en afspraken niet nagekomen, concludeert de commissie.
Kritiek terecht
"Het is goed dat de conclusie is getrokken dat er geen belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden. Want dat hoop je natuurlijk nooit", aldus SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. "Maar tegelijk had de schijn voorkomen moeten worden."
Lees ook: 'Geen belangenverstrengeling Koopmans, wel grote fouten'
Hij noemt de kritiek dan ook terecht dat het Limburgs Parlement in 2014 en 2015 heeft ingestemd met het commissariaat van Koopmans. En daarna ook nauwelijks de vinger aan de pols heeft gehouden.
Onjuist geïnformeerd
"Verder is het heel ernstig dat op een aantal punten Koopmans en oud-gouverneur Theo Bovens zich niet aan afspraken hebben gehouden of die soms helemaal niet hebben uitgevoerd. Of dat ambtenaren en politiek onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd", zegt Van Caldenberg.
Hij vindt ook achteraf het zware middel van de provinciale enquête het juiste, omdat die veel helderheid heeft verschaft en informatie heeft opgeleverd die in december 2020 niet boven tafel kwam.
Vertrouwen
Het CDA - de partij van Koopmans - ziet in de conclusie van geen belangenverstrengeling een bevestiging van het vertrouwen dat de CDA-Statenfractie in Koopmans heeft gehad en gehouden.
"Dat neemt niet weg dat ook wij met de wetenschap van nu concluderen dat alle betrokkenen andere keuzes hadden kunnen en moeten maken om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan", aldus de fractie in een verklaring waarin ook gesproken wordt over collectief tekort schieten.
Voortvarende manier
Het CDA stelt ook dat het rapport de noodzaak duidelijk maakt om continu te werken aan een gezonde politieke cultuur. "De verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een andere cultuur voelt en neemt het CDA." De partij hoopt daar dit jaar met de andere fracties "op een voortvarende manier" mee aan de slag te kunnen gaan.
Overigens is onlangs de gedragscode voor gedeputeerden aangepast en een commissariaat taboe en niet meer toegestaan.