Overslaan en naar de inhoud gaan

SP-motie over mijnschade uitgesteld

Geplaatst opdinsdag 13 november 2018 - 17:28

De SP in de Tweede Kamer heeft een cruciale motie over mijnschade aangehouden en dus niet in stemming gebracht.

In de motie wordt VVD-minister Eric Wiebes gevraagd af te zien van hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg dat mijnschade niet dertig jaar na het einde van de winning van steenkool automatisch verjaard is.

Schadevergoeding
Daardoor komen waarschijnlijk veel meer mensen in aanmerking voor een schadevergoeding van het Rijk. In de SP-motie werd de minister daarom niet alleen gevraagd om geen hoger beroep in te stellen maar ook een ruimhartige regeling uit te werken.

Over enkele weken
"Maar we willen natuurlijk wel graag een meerderheid voor onze motie hebben. En meerdere coalitiepartijen gaven aan nu niet, maar mogelijk over enkele weken wel vóór te kunnen stemmen", aldus SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

Lees ook: Minister weet zich nog geen raad met uitspraak mijnschade

Reactie Wiebes
De coalitiepartijen willen wachten op een reactie van minister Wiebes op de uitspraak van de rechtbank Limburg. Die is daar nu nog over aan het nadenken, zo liet hij vorige week in de Tweede Kamer weten.

Ongeduldig
"Ik ben ongeduldig en had liever nu gestemd. Maar het is zo belangrijk voor de Mijnstreek dat deze motie wordt aangenomen dat we even geduld moeten uitoefenen", zo zegt Beckerman. Voor haar speelt ook mee dat de minister heeft toegezegd geen onomkeerbare vervolgstappen te zetten zoals een hoger beroep voordat de Tweede Kamer zich daarover heeft kunnen uitspreken.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen