Overslaan en naar de inhoud gaan

SP maakt namen opvolgers opgestapte Statenleden bekend

Geplaatst opwoensdag 2 mei 2018 - 12:32

De SP heeft een lijst met vijf namen bekendgemaakt van nieuwe Statenleden.

Zij moeten de vrijdag opgestapte Statenleden van de partij gaan vervangen. De opgestapte politici worden opgevolgd door Angelique Weingarten, Peter Visser, Tom Baars, Chris Hesse en Marc van Caldenberg. Een nieuwe kandidaat-gedeputeerde heeft de partij nog niet.

Eenmansfractie
Afgelopen vrijdag stapten vijf van de acht SP-statenleden op, kort daarna gevolgd door gedeputeerde Daan Prevoo. SP-deputé Marleen van Rijnsbergen blijft wel aan.

Van de opgestapte statenleden hebben er vier aangegeven hun zetel terug te geven aan de partij. Statenlid Edwin Bus heeft laten weten zijn zetel te behouden, en als eenmansfractie verder te gaan.

Toch komt de SP nu met vijf opvolgers. Volgens Yolanda Claessens, de nieuwe fractievoorzitter, wordt aan Bus gevraagd om zijn zetel op te geven. Als hij dat niet doet, zal Chris Hesse niet in de Provinciale Staten komen.

Lees ook: Breuk binnen statenfractie SP: vijf leden stappen op

Breuk
Reden voor de breuk binnen de SP was onenigheid met de landelijke partijtop over het gevoerde beleid. Zo was de partij het niet eens met de manier waarop Prevoo tegen de zin van omwonenden en de gemeente Venlo toch een windmolenpark in Blerick doordrukte. Ook was een interview van Prevoo over intolerantie tegen buitenlandse arbeiders niet naar de zin van de SP.

Druk
Prevoo zei daarover dat hij zich door de landelijke partijtop onder druk gezet voelde om op te stappen. Partijleider Ron Meijer uit Heerlen ontkent dat, maar zegt wel dat er inhoudelijke meningsverschillen waren tussen de SP en de koers die Prevoo als gedeputeerde heeft gevoerd.

Lees ook: 'Onder druk gezet door partijtop SP'

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen