Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

SP lanceert plan om leningen ziekenhuizen over te nemen

Geplaatst opzaterdag 16 maart 2019 - 7:33

De SP in het Limburgs Parlement heeft een plan gelanceerd waarbij de provincie de leningen van banken aan ziekenhuizen overneemt.

Zo wordt voorkomen dat geld dat is bedoeld voor de zorg bij de banken terecht komt, aldus de SP.

Tientallen miljoenen
Volgens de partij betalen de Limburgse ziekenhuizen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan rente over de financiering van hun vastgoed. Zo gaat het bij het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen jaarlijks om 26 miljoen euro.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg noemt het ‘pervers’ dat zorggeld rechtstreeks verdwijnt naar de banken. ‘Wat had daarvan niet allemaal aan zorg gedaan kunnen worden. Zorggeld mag niet onnodig in de zakken van bankiers verdwijnen’, zo zegt hij.

Geld lenen
Daarom zou de provincie moeten ingrijpen. Volgens de SP-voorman kan dat ook omdat de provincie een reserve heeft van bijna één miljard euro en ook goedkoop geld kan lenen.

Fonds
Daarmee kan zij een fonds in het leven roepen waaruit ziekenhuizen leningen tegen een veel lagere rente kunnen krijgen. Daardoor houden ze meer geld over dat dan weer kan worden besteed aan zorg. De SP verwijst ook naar CDA-minister Hugo de Jong. Die liet onlangs in een interview weten dat hij vindt dat de marktwerking in de zorg is doorgeslagen.

"Dat is mooi. Maar laten al degenen die dat ook vinden, nu kleur bekennen", aldus SP-lijsttrekker Van Caldenberg.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen