Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

SP lanceert plan om leningen ziekenhuizen over te nemen

Geplaatst opzaterdag 16 maart 2019 - 7:33

De SP in het Limburgs Parlement heeft een plan gelanceerd waarbij de provincie de leningen van banken aan ziekenhuizen overneemt.

Zo wordt voorkomen dat geld dat is bedoeld voor de zorg bij de banken terecht komt, aldus de SP.

Tientallen miljoenen
Volgens de partij betalen de Limburgse ziekenhuizen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan rente over de financiering van hun vastgoed. Zo gaat het bij het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen jaarlijks om 26 miljoen euro.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg noemt het ‘pervers’ dat zorggeld rechtstreeks verdwijnt naar de banken. ‘Wat had daarvan niet allemaal aan zorg gedaan kunnen worden. Zorggeld mag niet onnodig in de zakken van bankiers verdwijnen’, zo zegt hij.

Geld lenen
Daarom zou de provincie moeten ingrijpen. Volgens de SP-voorman kan dat ook omdat de provincie een reserve heeft van bijna één miljard euro en ook goedkoop geld kan lenen.

Fonds
Daarmee kan zij een fonds in het leven roepen waaruit ziekenhuizen leningen tegen een veel lagere rente kunnen krijgen. Daardoor houden ze meer geld over dat dan weer kan worden besteed aan zorg. De SP verwijst ook naar CDA-minister Hugo de Jong. Die liet onlangs in een interview weten dat hij vindt dat de marktwerking in de zorg is doorgeslagen.

"Dat is mooi. Maar laten al degenen die dat ook vinden, nu kleur bekennen", aldus SP-lijsttrekker Van Caldenberg.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen