Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: 'Financieel beeld MAA rooskleuriger dan werkelijkheid'

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 22:51

De SP in het Limburgs Parlement zegt dat de financiële situatie van Maastricht Aachen Airport (MAA) veel rooskleuriger wordt voorgesteld dan die in werkelijkheid is.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zei dat in een Statencommissie. Hij trok zijn conclusie na het inzien van vertrouwelijke rapporten over MAA.

Onvolledig
"Als je die leest dan komt er een heel ander beeld naar voren dan in de openbare stukken. Ik ben daarvan geschrokken, en niet zo'n beetje", zo stelde Van Caldenberg. "De openbare informatie is onvolledig en misschien zelfs onjuist."

Vertrouwelijke rapporten
De SP-voorman kreeg kritiek van een aantal partijen voor zijn opmerkingen, omdat het om vertrouwelijke rapporten gaat. Om die reden kunnen en mogen andere politici niet reageren om te zeggen of de stellingen van Van Caldenberg kloppen.

Gesloten deuren
Binnenkort vergadert de Statencommissie van Financiën en Economie achter gesloten deuren over de vertrouwelijke rapporten. Dan kan daar wel over worden gediscussieerd.

MKBA
De toekomst van MAA staat weer hoog op de politieke agenda nu de exploitant heeft afgehaakt en de provincie voorlopig weer tegelijk eigenaar en exploitant is. In de Statencommissie herhaalde de linkse partijen daarom ook hun pleidooi voor een zogeheten MKBA, ondanks dat een meerderheid van het Limburgs Parlement onlangs een motie daarover verwierp.

Sluitingsscenario
Bij een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) worden de economische voordelen en investeringen afgezet tegen de gevolgen voor de leefomgeving en bijvoorbeeld het toerisme. Ook een scenario voor de sluiting van MAA zou moeten worden doorgerekend.

Gepolariseerd debat
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers verklaarde 'op zoek te zijn naar zekerheid in een gepolariseerd debat'. "Help ons om gegevens te krijgen om een positieve beslissing te nemen. Wij willen het vliegveld niet sluiten. Maar wel een verhaal hebben naar onze achterban", zo hield Kuntzelaers het Limburgs Parlement voor.

Meer tegenstellingen
Maar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD bleven tegen zo'n MKBA. VVD-statenlid Teun Heldens zei het bestaansrecht van Maastricht Aachen Airport niet opnieuw ter discussie te willen stellen. "MAA verdient onze steun." Gedeputeerde Joost van den Akker benadrukte ook nog eens dat het niet aan de orde is of MAA moet blijven bestaan of niet. Hij vindt een MKBA nog steeds niet de goede aanpak. "Bij andere vliegvelden heeft dat juist tot meer tegenstellingen geleid en niet tot oplossingen", aldus de gedeputeerde.

Wel wees hij erop dat de Tweede Kamer via een motie aan VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gevraagd of een specifiek op de luchtvaart afgestemd MKBA mogelijk is. De minister gaat dat bekijken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen