Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: 'Financieel beeld MAA rooskleuriger dan werkelijkheid'

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 22:51

De SP in het Limburgs Parlement zegt dat de financiële situatie van Maastricht Aachen Airport (MAA) veel rooskleuriger wordt voorgesteld dan die in werkelijkheid is.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zei dat in een Statencommissie. Hij trok zijn conclusie na het inzien van vertrouwelijke rapporten over MAA.

Onvolledig
"Als je die leest dan komt er een heel ander beeld naar voren dan in de openbare stukken. Ik ben daarvan geschrokken, en niet zo'n beetje", zo stelde Van Caldenberg. "De openbare informatie is onvolledig en misschien zelfs onjuist."

Vertrouwelijke rapporten
De SP-voorman kreeg kritiek van een aantal partijen voor zijn opmerkingen, omdat het om vertrouwelijke rapporten gaat. Om die reden kunnen en mogen andere politici niet reageren om te zeggen of de stellingen van Van Caldenberg kloppen.

Gesloten deuren
Binnenkort vergadert de Statencommissie van Financiën en Economie achter gesloten deuren over de vertrouwelijke rapporten. Dan kan daar wel over worden gediscussieerd.

MKBA
De toekomst van MAA staat weer hoog op de politieke agenda nu de exploitant heeft afgehaakt en de provincie voorlopig weer tegelijk eigenaar en exploitant is. In de Statencommissie herhaalde de linkse partijen daarom ook hun pleidooi voor een zogeheten MKBA, ondanks dat een meerderheid van het Limburgs Parlement onlangs een motie daarover verwierp.

Sluitingsscenario
Bij een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) worden de economische voordelen en investeringen afgezet tegen de gevolgen voor de leefomgeving en bijvoorbeeld het toerisme. Ook een scenario voor de sluiting van MAA zou moeten worden doorgerekend.

Gepolariseerd debat
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers verklaarde 'op zoek te zijn naar zekerheid in een gepolariseerd debat'. "Help ons om gegevens te krijgen om een positieve beslissing te nemen. Wij willen het vliegveld niet sluiten. Maar wel een verhaal hebben naar onze achterban", zo hield Kuntzelaers het Limburgs Parlement voor.

Meer tegenstellingen
Maar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD bleven tegen zo'n MKBA. VVD-statenlid Teun Heldens zei het bestaansrecht van Maastricht Aachen Airport niet opnieuw ter discussie te willen stellen. "MAA verdient onze steun." Gedeputeerde Joost van den Akker benadrukte ook nog eens dat het niet aan de orde is of MAA moet blijven bestaan of niet. Hij vindt een MKBA nog steeds niet de goede aanpak. "Bij andere vliegvelden heeft dat juist tot meer tegenstellingen geleid en niet tot oplossingen", aldus de gedeputeerde.

Wel wees hij erop dat de Tweede Kamer via een motie aan VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gevraagd of een specifiek op de luchtvaart afgestemd MKBA mogelijk is. De minister gaat dat bekijken.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen