Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: 'Financieel beeld MAA rooskleuriger dan werkelijkheid'

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 22:51

De SP in het Limburgs Parlement zegt dat de financiële situatie van Maastricht Aachen Airport (MAA) veel rooskleuriger wordt voorgesteld dan die in werkelijkheid is.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zei dat in een Statencommissie. Hij trok zijn conclusie na het inzien van vertrouwelijke rapporten over MAA.

Onvolledig
"Als je die leest dan komt er een heel ander beeld naar voren dan in de openbare stukken. Ik ben daarvan geschrokken, en niet zo'n beetje", zo stelde Van Caldenberg. "De openbare informatie is onvolledig en misschien zelfs onjuist."

Vertrouwelijke rapporten
De SP-voorman kreeg kritiek van een aantal partijen voor zijn opmerkingen, omdat het om vertrouwelijke rapporten gaat. Om die reden kunnen en mogen andere politici niet reageren om te zeggen of de stellingen van Van Caldenberg kloppen.

Gesloten deuren
Binnenkort vergadert de Statencommissie van Financiën en Economie achter gesloten deuren over de vertrouwelijke rapporten. Dan kan daar wel over worden gediscussieerd.

MKBA
De toekomst van MAA staat weer hoog op de politieke agenda nu de exploitant heeft afgehaakt en de provincie voorlopig weer tegelijk eigenaar en exploitant is. In de Statencommissie herhaalde de linkse partijen daarom ook hun pleidooi voor een zogeheten MKBA, ondanks dat een meerderheid van het Limburgs Parlement onlangs een motie daarover verwierp.

Sluitingsscenario
Bij een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) worden de economische voordelen en investeringen afgezet tegen de gevolgen voor de leefomgeving en bijvoorbeeld het toerisme. Ook een scenario voor de sluiting van MAA zou moeten worden doorgerekend.

Gepolariseerd debat
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers verklaarde 'op zoek te zijn naar zekerheid in een gepolariseerd debat'. "Help ons om gegevens te krijgen om een positieve beslissing te nemen. Wij willen het vliegveld niet sluiten. Maar wel een verhaal hebben naar onze achterban", zo hield Kuntzelaers het Limburgs Parlement voor.

Meer tegenstellingen
Maar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD bleven tegen zo'n MKBA. VVD-statenlid Teun Heldens zei het bestaansrecht van Maastricht Aachen Airport niet opnieuw ter discussie te willen stellen. "MAA verdient onze steun." Gedeputeerde Joost van den Akker benadrukte ook nog eens dat het niet aan de orde is of MAA moet blijven bestaan of niet. Hij vindt een MKBA nog steeds niet de goede aanpak. "Bij andere vliegvelden heeft dat juist tot meer tegenstellingen geleid en niet tot oplossingen", aldus de gedeputeerde.

Wel wees hij erop dat de Tweede Kamer via een motie aan VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gevraagd of een specifiek op de luchtvaart afgestemd MKBA mogelijk is. De minister gaat dat bekijken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen