Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: 'Financieel beeld MAA rooskleuriger dan werkelijkheid'

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 22:51

De SP in het Limburgs Parlement zegt dat de financiƫle situatie van Maastricht Aachen Airport (MAA) veel rooskleuriger wordt voorgesteld dan die in werkelijkheid is.

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zei dat in een Statencommissie. Hij trok zijn conclusie na het inzien van vertrouwelijke rapporten over MAA.

Onvolledig
"Als je die leest dan komt er een heel ander beeld naar voren dan in de openbare stukken. Ik ben daarvan geschrokken, en niet zo'n beetje", zo stelde Van Caldenberg. "De openbare informatie is onvolledig en misschien zelfs onjuist."

Vertrouwelijke rapporten
De SP-voorman kreeg kritiek van een aantal partijen voor zijn opmerkingen, omdat het om vertrouwelijke rapporten gaat. Om die reden kunnen en mogen andere politici niet reageren om te zeggen of de stellingen van Van Caldenberg kloppen.

Gesloten deuren
Binnenkort vergadert de Statencommissie van Financiƫn en Economie achter gesloten deuren over de vertrouwelijke rapporten. Dan kan daar wel over worden gediscussieerd.

MKBA
De toekomst van MAA staat weer hoog op de politieke agenda nu de exploitant heeft afgehaakt en de provincie voorlopig weer tegelijk eigenaar en exploitant is. In de Statencommissie herhaalde de linkse partijen daarom ook hun pleidooi voor een zogeheten MKBA, ondanks dat een meerderheid van het Limburgs Parlement onlangs een motie daarover verwierp.

Sluitingsscenario
Bij een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) worden de economische voordelen en investeringen afgezet tegen de gevolgen voor de leefomgeving en bijvoorbeeld het toerisme. Ook een scenario voor de sluiting van MAA zou moeten worden doorgerekend.

Gepolariseerd debat
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers verklaarde 'op zoek te zijn naar zekerheid in een gepolariseerd debat'. "Help ons om gegevens te krijgen om een positieve beslissing te nemen. Wij willen het vliegveld niet sluiten. Maar wel een verhaal hebben naar onze achterban", zo hield Kuntzelaers het Limburgs Parlement voor.

Meer tegenstellingen
Maar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD bleven tegen zo'n MKBA. VVD-statenlid Teun Heldens zei het bestaansrecht van Maastricht Aachen Airport niet opnieuw ter discussie te willen stellen. "MAA verdient onze steun." Gedeputeerde Joost van den Akker benadrukte ook nog eens dat het niet aan de orde is of MAA moet blijven bestaan of niet. Hij vindt een MKBA nog steeds niet de goede aanpak. "Bij andere vliegvelden heeft dat juist tot meer tegenstellingen geleid en niet tot oplossingen", aldus de gedeputeerde.

Wel wees hij erop dat de Tweede Kamer via een motie aan VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gevraagd of een specifiek op de luchtvaart afgestemd MKBA mogelijk is. De minister gaat dat bekijken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen