De SP in het Limburgs Parlement wil opheldering van PvdA-gedeputeerde Eric Geurts over zijn opmerking dat hij hoopt dat bij de toekomstige bouw van windmolens en zonneparken 'een nieuw Venlo niet nodig is'.
De provincie drukte de bouw van negen windmolens in Blerick en Boekend door hoewel veel omwonenden en de vorige gemeenteraad van Venlo tegen waren.
Onenigheid
Eerst gebeurde dat onder verantwoording van oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Maar die stapte eind april samen met vijf van de acht leden van de fractie op, onder meer na kritiek vanuit de partij en haar leiding over dat doordrukken.
Uit coalitie
Eind september stapte de SP uit het provinciebestuur na een motie van afkeuring over uitspraken van de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers over de Venlose windmolens. Een meerderheid stemde toen wel voor de bouw, de SP was één van de tegenstemmers.
Dreigement
Fractievoorzitter Marc van Caldenberg wil nu van het provinciebestuur weten of de uitspraak van gedeputeerde Geurts een dreigement is richting andere gemeenten als blijkt dat daar geen draagvlak voor windmolens is onder de bevolking. "Of sluit het college uit dat het nog ooit met voorstellen komt om plannen door te drukken", zo stelt Van Caldenberg in schriftelijke vragen. "Of is dit slechts verkiezingsretoriek van de gedeputeerde". Ook wil hij weten of het provinciebestuur de plannen voor de negen windmolens in Blerick en Boekend heroverweegt en of 'berouw na de zonde komt'.
Schipperen
Volgens de SP moet een overheid die fouten maakt, die fouten corrigeren en rechtzetten. "Veel Limburgers willen graag hun steentje bijdragen aan een beter milieu maar maken zich tegelijkertijd zorgen over de kosten die dat voor hun met zich meebrengt of de impact die windturbines en zonneparken hebben op hun leefomgeving", aldus fractievoorzitter Van Caldenberg.
Nota
Gedeputeerde Eric Geurts maakte zijn opmerking bij de presentatie van een nota over de overgang van Limburg naar duurzame energie. Onderdeel daarvan is de realisatie van 17 extra windmolens en twee zonneparken de komende vier jaar. Daar zijn ook concrete plannen voor.
Meeprofiteren
Daarbij is het uitgangspunt dat omwonenden moeten kunnen delen in de opbrengst daarvan. Bijvoorbeeld als lid van een energie-coöperatie, zo staat in die nota. De SP voegt daar in haar vragen aan toe of het provinciebestuur bereid is ervoor te zorgen dat deze coöperaties minimaal 50 procent van de aandelen van een zonne- of windpark in bezit krijgen.
Op 18 januari komt de notitie over duurzame energie aan de orde in een statencommissie.