Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

SP eist uitleg Geurts na windmolen-uitspraak

Geplaatst opvrijdag 21 december 2018 - 20:03

De SP in het Limburgs Parlement wil opheldering van PvdA-gedeputeerde Eric Geurts over zijn opmerking dat hij hoopt dat bij de toekomstige bouw van windmolens en zonneparken 'een nieuw Venlo niet nodig is'.

De provincie drukte de bouw van negen windmolens in Blerick en Boekend door hoewel veel omwonenden en de vorige gemeenteraad van Venlo tegen waren.

Onenigheid
Eerst gebeurde dat onder verantwoording van oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Maar die stapte eind april samen met vijf van de acht leden van de fractie op, onder meer na kritiek vanuit de partij en haar leiding over dat doordrukken.

Uit coalitie
Eind september stapte de SP uit het provinciebestuur na een motie van afkeuring over uitspraken van de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers over de Venlose windmolens. Een meerderheid stemde toen wel voor de bouw, de SP was één van de tegenstemmers.

Dreigement
Fractievoorzitter Marc van Caldenberg wil nu van het provinciebestuur weten of de uitspraak van gedeputeerde Geurts een dreigement is richting andere gemeenten als blijkt dat daar geen draagvlak voor windmolens is onder de bevolking. "Of sluit het college uit dat het nog ooit met voorstellen komt om plannen door te drukken", zo stelt Van Caldenberg in schriftelijke vragen. "Of is dit slechts verkiezingsretoriek van de gedeputeerde". Ook wil hij weten of het provinciebestuur de plannen voor de negen windmolens in Blerick en Boekend heroverweegt en of 'berouw na de zonde komt'.

Schipperen
Volgens de SP moet een overheid die fouten maakt, die fouten corrigeren en rechtzetten. "Veel Limburgers willen graag hun steentje bijdragen aan een beter milieu maar maken zich tegelijkertijd zorgen over de kosten die dat voor hun met zich meebrengt of de impact die windturbines en zonneparken hebben op hun leefomgeving", aldus fractievoorzitter Van Caldenberg.

Nota
Gedeputeerde Eric Geurts maakte zijn opmerking bij de presentatie van een nota over de overgang van Limburg naar duurzame energie. Onderdeel daarvan is de realisatie van 17 extra windmolens en twee zonneparken de komende vier jaar. Daar zijn ook concrete plannen voor.

Meeprofiteren
Daarbij is het uitgangspunt dat omwonenden moeten kunnen delen in de opbrengst daarvan. Bijvoorbeeld als lid van een energie-coöperatie, zo staat in die nota. De SP voegt daar in haar vragen aan toe of het provinciebestuur bereid is ervoor te zorgen dat deze coöperaties minimaal 50 procent van de aandelen van een zonne- of windpark in bezit krijgen.

Op 18 januari komt de notitie over duurzame energie aan de orde in een statencommissie.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen