Overslaan en naar de inhoud gaan

Songfestival niet naar Maastricht: 'Good evening Rotterdam'

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 11:47

Het is Maastricht niet gelukt om het Eurovisie Songfestival naar de stad te halen. In 2020 kijkt Europa naar het liedjesfestijn live vanuit Rotterdam Ahoy.

Dat meldt Frank Mimpen, commercieel directeur van het MECC, aan L1. Het liedjesfestijn wordt op 12, 14 en 16 mei gehouden.

Lees ook: LIVE: MECC legt het af tegen Ahoy, volg de reacties

Fanatieke strijd
Maastricht voerde een fanatieke strijd om het Songfestival naar de stad te halen: op de avond van de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv stuurde de stad een persbericht uit waarin zij zich kandidaat stelde voor de organisatie. Dat leverde Maastricht al meteen veel aandacht op, aangezien nog geen enkele andere stad zich zo snel uitliet over de kandidaatstelling.

Commotie
Woensdag leek het al dat Rotterdam er met de winst vandoor ging. Op een pagina op de officiële website van het Eurovisie Songfestival werd Rotterdam als host city vermeld. Dit leverde veel commotie op, omdat de stedenstrijd al leek gestreden. Niet veel later verscheen ook een pagina van Maastricht. De verklaring van het Eurovisie Songfestival was dat de webpagina's voor beide steden werden klaargezet.

Lees ook: Commotie: verklapt Songfestival-website nu al gaststad?

Sportieve verliezer
"Als wij als Nederland maar een mooi Songfestival neerzetten", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake tegen de NOS. Bekijk de video met de reacties uit Rotterdam en Maastricht hieronder.

Rotterdam versus Maastricht
Begin juli haakte Amsterdam af en half juli werd bekend dat Arnhem, Utrecht en Den Bosch waren afgevallen. Vanaf die dag ging de strijd alleen nog tussen de twee Maassteden. Tijdens het bezoek van de selectiecommissie werd duidelijk dat het MECC nog moest kijken naar de logistiek achter het podium en de draagcapaciteit van de spanten, voordat er een keuze gemaakt kon worden. Bij Rotterdam kwam de de commissie onder andere terug op een vraag over de cateringfaciliteiten. Een verschil tussen de Rotterdamse locatie en die in Maastricht is dat Ahoy al is ingericht met een vaste tribune en dat het MECC geen vaste zitplekken heeft. MECC-directeur Rob van de Wiel noemde dat nog een pré.

Bidbook aanpassen
Na bezoeken van en aan de selectiecommissie waren er bij beide kandidaatsteden nog een paar punten om bij te schaven. De laatste deadline was uiteindelijk 9 augustus: het definitieve bidbook mét aanpassingen moest die dag ingeleverd zijn. Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Songfestival in Nederland, liet eerder weten dat hij uiteindelijk een voorstel doet aan de European Broadcasting Union (EBU). Die organisatie achter het jaarlijkse liedjesfestijn beslist definitief over de gaststad- en locatie: en dat werd dus Rotterdam.

Culturele Hoofdstad
Het is niet de eerste keer dat Maastricht een groot evenement aan haar neus voorbij ziet gaan. De stad was ook in de running om de Europese Culturele Hoofdstad 2018 te worden, maar zag die eer naar Leeuwarden gaan.

'Maastricht gaat winnen'
Het Songfestival wordt dus in mei georganiseerd in Rotterdam. Ondanks dat gingen er verschillende geluiden dat het evenement naar Maastricht zou komen. Het AD meldde begin juli op basis van bronnen in Hilversum dat Maastricht een symbolische waarde heeft, vanwege onder meer het Verdrag van Maastricht. Dat zou de reden van de EBU zijn om de 65ste editie van het Songfestival in Maastricht te vieren. Ook radio-dj Giel Beelen zei in mei al dat hij uit 'zeer betrouwbare bronnen' had vernomen dat Maastricht het songfestivalcircus kreeg toebedeeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen