GroenLinks in het Limburgs Parlement vindt dat het provinciebestuur zich solidair moet verklaren met de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek.
Die protesteren tegen het besluit van de Raad van Bestuur van het Zuyderland-ziekenhuis om de specialismen cardiologie en longgeneeskunde volledig onder te brengen in het ziekenhuis in Heerlen en niet langer ook op de locatie Sittard-Geleen aan te bieden.
Daarom hebben de huisartsen in de regio de samenwerking met het ziekenhuis stopgezet.
Lees ook: Huisartsen botsen hard met Zuyderland vanwege centralisatie
Spoedeisende hulp
In lijn met het standpunt van de huisartsen stelt GroenLinks in schriftelijke vragen dat op termijn het verplaatsen van de twee afdelingen de voorzieningen op de spoedeisende hulp (SEH) zullen leegtrekken. "Want het is niet logisch een SEH volwaardig in te richten, als de daaraan verbonden afdelingen elders gehuisvest zijn", aldus fractievoorzitter Thea Jetten.
'Onwenselijk'
Zij spreekt van een "fundamentele verslechtering van de zorg" omdat de toestand van patiënten met acute klachten snel achteruit kan gaan. En dus medische hulp in de buurt essentieel is. In plaats van verder te moeten reizen. De verplaatsing van de afdelingen noemt de partij dan ook "onwenselijk".
'Voorschot'
GroenLinks wijst in de schriftelijke vragen verder op een recente 'houtskool schets' van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin wordt de mogelijkheid geopperd om volwaardige en hoog specialistische SEH’s te concentreren in acht ziekenhuizen in Nederland. "De Raad van Bestuur van het Zuyderland lijkt hier een voorschot op te nemen", zo concludeert de oppositiepartij.
Zorg uiten
GroenLinks erkent dat het provinciebestuur geen zeggenschap heeft over de invulling van de zorg. Maar het kan wel haar zorg over de ontwikkeling bij het Zuyderland uiten en de regie nemen door partijen bij elkaar te brengen, inclusief de betrokken gemeenten in de Westelijke Mijnstreek, zo vindt de partij.
Coalitie
Ze wil verder dat het provinciebestuur nagaat of er een coalitie kan worden gevormd met die regio’s in Nederland die "door de voorgenomen concentratiebeweging hun zorginfrastructuur zien verslechteren zoals ook in de Achterhoek het geval is".