Overslaan en naar de inhoud gaan

Sodeju: nieuw kaartspel uit nood geboren

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 21:51

Sodeju, zo heet een kaartspel dat is bedacht en gemaakt in Venlo. "Een kennisquiz", vertelt bedenkster Nina Bellen.

"Zonder de corona-crisis had ik dit denk ik niet ontwikkeld." Ondernemer Nina Bellen verdient de kost met activiteiten organiseren, zoals bedrijfsfeesten en vrijgezellenparty's. Daar had ze het altijd erg druk mee. Totdat.

Bordspellen
"Uit nood geboren. Dat kun je zeggen. Ik heb de afgelopen periode veel nostalgische bordspellen gespeeld. Toen dacht ik, laat ik er zelf een ontwikkelen." Met hulp van lokale ondernemers is de klus geklaard. In haar bedrijfspand aan de Maaskade staat een pallet vol met kartonnen doosjes. Klaar om gevouwen te worden tot speldoosjes. "Voorlopig gaat het lekker met Sodeju."

Kennisspel
Het is een kennisspel met wetenswaardigheden over de gemeente Venlo. Zo is er een categorie 'betekenis van dialectwoorden' en een spelonderdeel 'raad de bekende Venlonaar.' "Het zou mooi zijn als ik voor andere Limburgse gemeenten een variant kan maken. Wie weet."

Genooi
In de Venlose wijk Genooi willen ze het spel van Nina best uitproberen. In buurtcentrum De Witte Kerk is een aantal dames en één heer opgetrommeld door Mieke Peters: "We spelen geregeld een bordspel of iets anders. Meestal om het geheugen te trainen van onze gasten", vertelt ze. "Vroeger deden wij eigenlijk alleen maar kaarten. Maar dit is ook leuk, merk ik," concludeert de enige man aan tafel. "En je leert er ook nog wat van."

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen