Overslaan en naar de inhoud gaan

Sodeju: nieuw kaartspel uit nood geboren

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 21:51

Sodeju, zo heet een kaartspel dat is bedacht en gemaakt in Venlo. "Een kennisquiz", vertelt bedenkster Nina Bellen.

"Zonder de corona-crisis had ik dit denk ik niet ontwikkeld." Ondernemer Nina Bellen verdient de kost met activiteiten organiseren, zoals bedrijfsfeesten en vrijgezellenparty's. Daar had ze het altijd erg druk mee. Totdat.

Bordspellen
"Uit nood geboren. Dat kun je zeggen. Ik heb de afgelopen periode veel nostalgische bordspellen gespeeld. Toen dacht ik, laat ik er zelf een ontwikkelen." Met hulp van lokale ondernemers is de klus geklaard. In haar bedrijfspand aan de Maaskade staat een pallet vol met kartonnen doosjes. Klaar om gevouwen te worden tot speldoosjes. "Voorlopig gaat het lekker met Sodeju."

Kennisspel
Het is een kennisspel met wetenswaardigheden over de gemeente Venlo. Zo is er een categorie 'betekenis van dialectwoorden' en een spelonderdeel 'raad de bekende Venlonaar.' "Het zou mooi zijn als ik voor andere Limburgse gemeenten een variant kan maken. Wie weet."

Genooi
In de Venlose wijk Genooi willen ze het spel van Nina best uitproberen. In buurtcentrum De Witte Kerk is een aantal dames en één heer opgetrommeld door Mieke Peters: "We spelen geregeld een bordspel of iets anders. Meestal om het geheugen te trainen van onze gasten", vertelt ze. "Vroeger deden wij eigenlijk alleen maar kaarten. Maar dit is ook leuk, merk ik," concludeert de enige man aan tafel. "En je leert er ook nog wat van."

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen