Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal Maatje: 'Een luisterend oor is heel belangrijk'

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 6:00

Het verlangen naar sociaal contact in coronatijd is groot. Dat blijkt ook uit burgerinitiatieven die overspoeld raken met vragen daarover. Sociaal Maatje Heerlen is daar een van. "Mensen raken wanhopig."

Dat merkt Amber-Helena Reisig tijdens deze tweede lockdown. Mensen met een laag inkomen en weinig contacten hebben het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Toen de eerste lockdown in maart werd aangekondigd startte ze daarom samen met lokale SP-voorzitter Cynthia Smeets het initiatief Heerlen Against Corona dat later is opgegaan in Sociaal Maatje Heerlen.

Matchen
"We zetten ons in voor mensen die geen groot sociaal vangnet hebben. De zorgverlener kan dat vaak niet geven, maar mensen ervaren wel eenzaamheid", vertelt coördinator Amber-Helena Reisig. Volgens haar is het project uniek, omdat het heel ad hoc is. "Iedereen kan zich aansluiten in de appgroep. Vrijwilligers worden dan gematcht met de zorgvrager." Dagelijks komen er zo'n twee à drie hulpvragen binnen uit de regio Heerlen. Ruim 100 vrijwilligers hebben zich gemeld als maatje.

Uitgestorven
Een van die maatjes is Saskia Steengraver. Zij is als het ware gekoppeld aan Frans Janssen. De 75-jarige Heerlenaar is alleen, heeft het niet breed, is slecht ter been en voelt zich eenzaam. "Ik ging met hele buurt om, dat was fantastisch en mooi", vertelt hij. "Toen ik ziek werd en later m'n vrouw overleed, toen zag ik niemand meer. Dat is toen uitgestorven. Ik ben niet iemand die dan gaat bellen om te vragen waarom ze niet meer komen." Steengraver merkt dat het niet zozeer draait om boodschappen doen, maar dat er vaak veel meer speelt. "Een luisterend oor is voor mensen heel belangrijk."

Video: L1

Ander perspectief
Reisig denkt dat Sociaal Maatje laagdrempelig is. "Deze mensen stappen vaak niet naar zorgverleners." Zelf heeft ze nooit gewerkt in de zorg. "Ik ben geen zorgverlener, maar ik bekijk het meer vanuit het perspectief van de mensen met de zorgvraag. Daardoor levert het andere ideeën op. Ook zie ik de dingen van dichtbij en de excessen."

Psychische nood
De vragen en situaties zijn vaak schrijnend. "In het begin waren mensen bang, maar dat is nu aan het verschuiven. Er is meer psychische nood. Mensen raken wanhopig." Als voorbeeld noemt ze een man wiens dochter in Utrecht woont. Aangezien ze in het speciaal onderwijs werkt, komt zij dagelijks in contact met kinderen. Normaal deed ze in het weekend boodschappen voor haar vader. "Maar nu durft ze niet te komen, omdat ze bang is dat ze haar vader mogelijk besmet. Dat is naar, want iemand wordt zo eenzamer."

Alles kwijt
Wat haar opvalt is dat veel 80+'ers in deze tijd op zoek zijn naar de liefde. "Het is vreselijk om niet meer aangeraakt te worden. Het is voor ouderen vaak lastig om aan te geven dat ze aangeraakt willen worden." Ook geeft ze aan dat veel weduwen en weduwnaars bij hen aan de bel trekken. "Zij hebben recent iemand of meer mensen verloren. Zij raken vaak in een keer alles kwijt." Dat overkwam een vrouw die laaggeletterd is. "Haar man deed alles, maar is onlangs overleden. Ze raakt dan in een ander isolement."

Reisig merkt dat vrijwilligers zich nu vaak aanmelden omdat ze mensen willen helpen die de dupe worden van de maatregelen en niet direct corona zelf. Ook komt ze problemen tegen die nu niet gezien worden. "Soms zijn er geen stichtingen voor en dan vraag ik me af hoe ik het dan kan oplossen."

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen