Overslaan en naar de inhoud gaan

Sobiborprijs voor historicus uit Beek

Geplaatst opwoensdag 25 mei 2016 - 13:46

Historicus Herman van Rens uit Beek heeft een prijs gekregen van de Stichting Sobibor.

Deze landelijke stichting wil de herinnering aan het concentratiekamp Sobibor levend houden. In dit kamp in Polen werden in de Tweede Wereldoorlog 170 duizend joden vermoord.

Namen
Van Rens promoveerde in 2013 op de jodenvervolging in Limburg, en krijgt de Borzykowskipenning van de Stichting Sobibor omdat hij de namen achterhaald heeft van de Joden uit Limburg en hun lot tijdens de holocaust.

Dwangarbeid
Van Rens gebruikt het geld van de prijs voor een gedenkteken in de Poolse stad Koźle. Daar werden in augustus 1942 3500 Joodse mannen uit Limburg gedwongen om uit de deportatietrein te stappen. Ze werden te werk gesteld in dwangarbeiderskampen terwijl hun vrouwen en kinderen in de gaskamers van Auschwitz vermoord werden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Familie neergestorte vliegeniers bij onthulling monument
Machinepistool Bernhard in oorlogsmuseum Beek
Museum Beek vraagt hulp NIOD in Hitler-aquarelrel
Zeldzame nazi-vlag in oorlogsmuseum Beek
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen