Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sobiborprijs voor historicus uit Beek

Geplaatst opwoensdag 25 mei 2016 - 13:46

Historicus Herman van Rens uit Beek heeft een prijs gekregen van de Stichting Sobibor.

Deze landelijke stichting wil de herinnering aan het concentratiekamp Sobibor levend houden. In dit kamp in Polen werden in de Tweede Wereldoorlog 170 duizend joden vermoord.

Namen
Van Rens promoveerde in 2013 op de jodenvervolging in Limburg, en krijgt de Borzykowskipenning van de Stichting Sobibor omdat hij de namen achterhaald heeft van de Joden uit Limburg en hun lot tijdens de holocaust.

Dwangarbeid
Van Rens gebruikt het geld van de prijs voor een gedenkteken in de Poolse stad Koźle. Daar werden in augustus 1942 3500 Joodse mannen uit Limburg gedwongen om uit de deportatietrein te stappen. Ze werden te werk gesteld in dwangarbeiderskampen terwijl hun vrouwen en kinderen in de gaskamers van Auschwitz vermoord werden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Machinepistool Bernhard in oorlogsmuseum Beek
Zeldzame nazi-vlag in oorlogsmuseum Beek
Museum Beek vraagt hulp NIOD in Hitler-aquarelrel
Familie neergestorte vliegeniers bij onthulling monument
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen