Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Sobiborprijs voor historicus uit Beek

Geplaatst opwoensdag 25 mei 2016 - 13:46

Historicus Herman van Rens uit Beek heeft een prijs gekregen van de Stichting Sobibor.

Deze landelijke stichting wil de herinnering aan het concentratiekamp Sobibor levend houden. In dit kamp in Polen werden in de Tweede Wereldoorlog 170 duizend joden vermoord.

Namen
Van Rens promoveerde in 2013 op de jodenvervolging in Limburg, en krijgt de Borzykowskipenning van de Stichting Sobibor omdat hij de namen achterhaald heeft van de Joden uit Limburg en hun lot tijdens de holocaust.

Dwangarbeid
Van Rens gebruikt het geld van de prijs voor een gedenkteken in de Poolse stad Koźle. Daar werden in augustus 1942 3500 Joodse mannen uit Limburg gedwongen om uit de deportatietrein te stappen. Ze werden te werk gesteld in dwangarbeiderskampen terwijl hun vrouwen en kinderen in de gaskamers van Auschwitz vermoord werden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Machinepistool Bernhard in oorlogsmuseum Beek
Familie neergestorte vliegeniers bij onthulling monument
Museum Beek vraagt hulp NIOD in Hitler-aquarelrel
Zeldzame nazi-vlag in oorlogsmuseum Beek
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen