Overslaan en naar de inhoud gaan

'Soa-tests moeten gratis blijven voor swingers'

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2015 - 14:28

Tests bij alle soa-poli's in Nederland zouden gratis moeten blijven voor mensen die aan partnerruil doen. Daar pleit Laura Spauwen van de GGD Zuid-Limburg voor.

Spauwen heeft onderzoek gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder 'swingers' in Limburg.

Drugsgebruik
Uit het onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de swingers soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten, vooral als die bij particulieren plaatsvinden. Paren die naar clubs gaan, gebruiken minder drugs, mede omdat dat daar verboden is.

Staatssecretaris Martin van Rijn besloot vorig jaar juist dat de gratis test voor mannen die prostituees bezoeken en mensen met wisselende contacten niet meer gratis was.

Groter risico
Onder invloed van drugs (waaronder mdma, ghb, lachgas en cannabis) doen swingers vaak dingen waardoor ze een groter risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Vooral bij vrouwen zag Spauwen effect daarvan. "Onder invloed van alcohol en drugs doe je blijkbaar toch meer en andere dingen dan je van tevoren van plan was. Seks met meer partners, geen condooms gebruiken, langer seks hebben."

Daarmee wordt de kans groter dat weefsel beschadigd raakt, waardoor ook de kans dat iemand een soa oploopt groter wordt, volgens Spauwen.

Geen relatie
Bij de mannen die de vragenlijst invulden, zag Spauwen geen relatie tussen drugsgebruik en soa’s, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk geen verband is. Mogelijk was de onderzoeksgroep te klein of hebben de mannen sociaal wenselijke antwoorden gegeven. Spauwen meent dat swingers een duidelijke risicogroep vormen. Het zou goed zijn als ze zich gratis kunnen laten testen op soa’s.

Voorlichting
"En als ze dan binnen zijn bij de GGD, moeten swingers ook goed voorgelicht worden over drugsgebruik en de risico’s die zij lopen." Andere risicogroepen, zoals prostituees en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich wel kosteloos laten testen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GGD wil seksles op scholen in Zuid-Limburg
Zorgwekkend: syfilis ook bij Limburgse hetero's gevonden
Schrikbarend veel soa’s bij Zuid-Limburgse mannenescorts
Chlamydiatest aangepast na Maastrichts onderzoek
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen