Overslaan en naar de inhoud gaan

Snikkende Brech sluit proces af: 'Heb Nicky niks misdaan'

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 20:31

"Ik heb Nicky Verstappen niets misdaan." Het waren de laatste woorden van Jos Brech (59) tijdens het hoger beroep in zijn zaak. Het proces is woensdag afgesloten. Alle partijen zien elkaar weer op de vonnisdag: vrijdag 28 januari.

Vorige week eiste de aanklager twintig jaar gevangenisstraf tegen Brech. De man uit Simpelveld is eerder tot 12,5 jaar cel veroordeeld door de rechter in Maastricht.

Lees ook: Twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Jos Brech

Nicky gevonden
"Eerst was ik boos, dan komt het denken op gang. Hoe komt dat kind hier? Hoe kan hij dood zijn? Wat moet ik doen?", blikte Brech woensdag nog één keer terug op augustus 1998, toen hij Nicky naar eigen zeggen vond. "Ik heb Nicky Verstappen niets misdaan, ik heb Nicky Verstappen gevonden. Ik wilde hulp bieden. Maar helpen had geen zin meer. Hij was dood."

In het scenario van Brech vond hij de elfjarige Nicky Verstappen in een dennenbomenperceel op de Brunssummerheide. Brech nam de benen zonder de politie te bellen, naar eigen zeggen omdat hij een zedenverleden had. Hij was bang als dader te worden gezien. "Achteraf denk ik: hoe stom ben je geweest? Je had jezelf moeten melden. Maar ik kan het niet veranderen."

Meteen dader
Brech hoorde meermaals van de aanklager dat die zijn verklaring onwaarschijnlijk vindt. "Maar onwaarschijnlijk kan ook waar zijn. Sinds de start van deze zaak heb ik het idee dat ik niet word gezien als verdachte, maar als dader. Natuurlijk begrijp ik de pijn, de woede en het gemis bij de nabestaanden. Natuurlijk doet dat pijn. Maar ik kan geen vragen beantwoorden waar ik het antwoord niet op weet."

ANP
Foto: ANP

Tientallen vragen
De laatste dag van het proces rondom de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen was verder vooral een herhaling van zetten. Dna-deskundige Ate Kloosterman beantwoordde tientallen vragen van Brechs advocaat Gerald Roethof. Die wilde met name weten of dna van Brech eventueel op andere manieren op kleding van Nicky terecht kan zijn gekomen.

Kloosterman beaamde dat forensisch onderzoek in 1998 lang niet zo goed ontwikkeld was als nu het geval is, maar hij achtte de kans klein dat politie en onderzoekers dusdanig slordig hebben gewerkt dat dna van Brech daardoor op andere plekken terecht is gekomen.

Niet aannemelijk
Woensdag reageerde de aanklager op het pleidooi van Roethof, van vorige week. De advocaat pleitte voor vrijspraak en sprak van een gebrek aan bewijs. "De verdachte heeft geen aannemelijke verklaring afgelegd over de aanwezigheid van zijn dna", counterde de aanklager woensdag. "Zijn dna zat bovendien op plekken waar ook veel dna van Nicky zat."

Lees ook: Vader van Nicky Verstappen: 'Jij bent aan zet, Brech'

Nooit getoetst
Roethof bleef woensdag bij zijn verhaal. "Hoe vaak hoor je een scenario uit de mond van de verdachte zelf? Zelden. Dit scenario is echter niet wetenschappelijk getoetst. Er is geen onderzoek op activiteitenniveau gedaan, er is dus niet gekeken of deze theorie bij de praktijk past. Dan kan justitie wel zeggen dat ze het verhaal ongeloofwaardig vindt, maar het is niet eens getoetst."

Lange adem
Met de laatste zittingsdag in het proces is er een definitief einde gekomen aan alle inhoudelijke besprekingen van de zaak. Op 12 december 2018 kwam Brech voor het eerst voor de rechter in Maastricht. Er zouden veertien openbare zittingen volgen, voordat hij op dag vijftien veroordeeld werd. Daarna vonden er in hoger beroep nog tien zittingen plaats voor het Hof in Den Bosch.

De laatste dag in Den Bosch is dus vonnisdag. Na het vonnis van het Hof kan Brech, wanneer hij dat wil, nog in cassatie. Tijdens een cassatie wordt de zaak echter niet meer inhoudelijk besproken, maar kijkt de Hoge Raad alleen of er fouten zijn gemaakt door het Hof. Brech komt tijdens een eventuele cassatie normaal gesproken niet aan het woord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen