Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelwegongelukken flink toegenomen door drukte en appen

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 18:51

Het aantal ongelukken op Limburgse snelwegen is de afgelopen vijf jaar met 35 procent toegenomen.

In 2013 was er nog sprake van 1.266 geregistreerde ongelukken, in 2017 was het aantal 1.724. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Dit zijn de oorzaken
SWOV heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de verbetering van verkeershandhaving. Volgens het onderzoeksrapport speelt de toegenomen drukte op de wegen een rol. De ongelukken zijn daarnaast te wijten aan onveilig gedrag in het verkeer, zoals het gebruik van smartphones, overtreden van snelheidslimieten en het rijden onder invloed.

Minder politie op snelweg
Een mogelijke verklaring daarvoor is de afname van toezicht door politie op de snelwegen. Volgens de SWOV heeft de politie haar prioriteiten verlegd sinds de vorming van de Nationale Politie in 2013. Agenten focussen nu vooral op het pakken van crimineel gedrag in het verkeer in plaats van de handhaving op de weg.

Aanbeveling
De onderzoekscommissie doet meerdere aanbevelingen: meer surveilleren op snelwegen door politie, het effectiever inzetten van camera's op plekken waar veel ongelukken gebeuren en het zichtbaar maken van controles zou volgens het rapport bij kunnen dragen aan het terugdringen van onveilig rijgedrag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen