Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelwegongelukken flink toegenomen door drukte en appen

Geplaatst opmaandag 14 oktober 2019 - 18:51

Het aantal ongelukken op Limburgse snelwegen is de afgelopen vijf jaar met 35 procent toegenomen.

In 2013 was er nog sprake van 1.266 geregistreerde ongelukken, in 2017 was het aantal 1.724. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Dit zijn de oorzaken
SWOV heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de verbetering van verkeershandhaving. Volgens het onderzoeksrapport speelt de toegenomen drukte op de wegen een rol. De ongelukken zijn daarnaast te wijten aan onveilig gedrag in het verkeer, zoals het gebruik van smartphones, overtreden van snelheidslimieten en het rijden onder invloed.

Minder politie op snelweg
Een mogelijke verklaring daarvoor is de afname van toezicht door politie op de snelwegen. Volgens de SWOV heeft de politie haar prioriteiten verlegd sinds de vorming van de Nationale Politie in 2013. Agenten focussen nu vooral op het pakken van crimineel gedrag in het verkeer in plaats van de handhaving op de weg.

Aanbeveling
De onderzoekscommissie doet meerdere aanbevelingen: meer surveilleren op snelwegen door politie, het effectiever inzetten van camera's op plekken waar veel ongelukken gebeuren en het zichtbaar maken van controles zou volgens het rapport bij kunnen dragen aan het terugdringen van onveilig rijgedrag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen