Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneltram Hasselt-Maastricht mogelijk fors duurder

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 9:27

De sneltram tussen de Belgisch-Limburgse hoofdstad Hasselt en Maastricht dreigt fors duurder te worden. Dat geldt zowel voor de aanleg van de infrastructuur die nodig is voor de sneltram als voor de bouw van de tien trams, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

De dreigende kostenoverschrijding heeft ermee te maken dat voor de twee opdrachten uiteindelijk maar één kandidaat over is.

Dossier te onzeker
Aanvankelijk hadden zich drie consortia gemeld maar in de loop van de periode van gunning zijn er twee afgehaakt. Zij vinden het dossier te onzeker vanwege de voortdurende (politieke) discussie daarover, zegt de krant.

Meerprijs 58 miljoen euro
Bij de infrastructuur gaat het onder meer om sporen en bovenleidingen. Daarbij is uitgegaan van een prijskaartje van 185 miljoen euro. De bouw en aanschaf van de trams is berekend op 47 miljoen euro. Volgens bronnen dicht bij het dossier zou de meerprijs 58 miljoen euro bedragen, aldus Het Belang van Limburg. Een kwart meer dus.

Lees ook: Nieuwe stap in aanbesteding sneltram Hasselt-Maastricht

Over de exacte prijs moet wel nog onderhandeld worden maar om nog eens 25 procent van dat bedrag af te krijgen, lijkt heel lastig omdat er nog dus maar één geïnteresseerde partij over is. En er daardoor geen concurrentie is.

Overleg
Afgelopen maandag is er overleg geweest tussen de Vlaamse minister Lydia Peeters (uit grensgemeente Dilsen-Stokkem), de provincie en de stad Maastricht.

Besluit
De Vlaamse regering moet de komende weken een besluit nemen hoe het verder moet. Aan Nederlandse zijde is eerder te kennen gegeven dat ze geen extra geld op tafel wil leggen.

Lees ook: Hasseltse coalitie twijfelt over sneltram Maastricht-Hasselt

Het was tot nu toe de bedoeling dat eind dit jaar het contract voor de aanbesteding zou worden ondertekend. De start van de werkzaamheden zou dan begin 2022 zijn. De sneltram zou in 2024 moeten gaan rijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen