Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelteststraat Kerkrade geopend voor grensbewoners

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 17:14

Op de grens tussen Kerkrade en Herzogenrath is donderdag een snelteststraat geopend. De testlocatie is bedoeld voor inwoners van het grensgebied, die vanwege school, werk of gezondheidsredenen de grens over moeten.

Zij mogen gratis een test laten afnemen zodat ze met een negatief testbewijs de grens kunnen oversteken. De snelteststraat is een initiatief van de gemeentes Kerkrade en Herzogenrath. Op afspraak kunnen inwoners van Kerkrade zich in een tent laten testen op corona.

Aangescherpt reisadvies
Sinds 6 april is het voor Nederlanders verplicht om een negatief testbewijs mee te nemen naar Duitsland. Deze uitslag mag niet van een zelftest zijn en niet ouder zijn dan 48 uur. Nederland wordt in Duitsland namelijk beschouwd als een gebied waar een hoog risico is op besmetting. Daarom zijn alleen noodzakelijke reizen nog toegestaan, voor werk, school of gezondheidskwesties. Wie zich niet aan deze maatregelen houdt, loopt het risico om bekeurd te worden.

L1

Grensverkeer
Kerkrade is een gemeente waar veel grensverkeer plaatsvindt. Inwoners werken vaak in Duitsland, hebben er familie wonen of brengen hun kinderen er naar school toe. Kerkrade werkt samen met buurgemeente Herzogenrath om haar inwoners te helpen. Eerst kwamen de kosten van het testbewijs namelijk nog voor eigen rekening van de inwoners. Bij de snelteststraat is het gratis.

Uitzondering
Voor wie wekelijks de grens over moet naar Duitsland, gelden een aantal uitzonderingen. Zo mag het testbewijs in dat geval ook 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Hierdoor hoeft een grenswerker bijvoorbeeld maar twee keer in de week te testen, in plaats van drie. Ook hoeft een grenspendelaar zich maar eens per week aan te melden voor een bezoek aan Duitsland. Voor andere bezoekers moet dit bij ieder bezoek apart worden gedaan.

Afspraak
Wie gebruik wil maken van de teststraat op de grens, moet van tevoren een afspraak hebben gemaakt. Het duurt ongeveer een uur tot het testbewijs klaar is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen