Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelrecht na bespugen agent bij Zwarte Piet-rel Maastricht

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 10:42

Van de vijf verdachten die afgelopen zondag werden aangehouden tijdens hevige rellen in Maastricht, zit er nog één in voorarrest. Hij moet zich woensdag tijdens een snelrechtprocedure voor de rechter verantwoorden.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend.

Spuug
De man wordt verdacht van bedreiging van een ambtenaar in functie. Hij heeft volgens het OM in de richting van de agent gespuugd. Daarop staan vanwege het coronavirus nu hoge straffen. Dit voorjaar werden daarvoor gevangenisstraffen uitgedeeld.

Lees ook: Celstraf voor bespugen hulpverlener

Vrijuit
De vier andere verdachten zijn op vrije voeten gesteld. Twee daarvan mochten zondag al het politiebureau verlaten, de andere twee brachten de nacht in de cel door. Een van de aangehouden verdachten gaat vrijuit, de zaak tegen hem is geseponeerd. De drie anderen blijven nog wel verdachte. Hoe hun zaken worden afgehandeld wordt nog bekeken.

Beelden
Het Openbaar Ministerie liet eerder weten dat er mogelijk nog meer aanhoudingen zullen volgen. Van de ongeregeldheden, waarbij tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet met vuurwerk en eieren gooiden, zijn bewakingsbeelden die nog worden bestudeerd.

Lees ook: Vijf aanhoudingen bij ongeregeldheden Maastricht

Eieren en vuurwerk
De rellen deden zich zondag voor tijdens een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Zo'n duizend tegendemonstranten keerden zich tegen zo'n 60 actievoerders van KOZP. De mobiele eenheid en politie met paarden en honden hadden de grootst mogelijke moeite om de activisten van KOZP af te schermen van de massale toeloop van tegendemonstranten, van wie sommigen onder meer met stenen, eieren en vuurwerk gooiden en 'Zwarte Piet!' scandeerden.

Veilige plek
Na een uur demonstreren zag KOZP zich genoodzaakt de actie af te breken. De groep werd door de politie vervolgens naar een veilige plek gebracht. De gemeente wil die plek niet bekendmaken, om zo te voorkomen dat mogelijke toekomstige rellen zich daarheen verplaatsen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen