Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelloket voor buitenlandse kenniswerkers in Maastricht

Geplaatst opdonderdag 9 januari 2020 - 17:08

Een verblijfsvergunning regelen bij de IND en inschrijven bij de gemeente in anderhalf uur: vanaf deze week kan het in Maastricht.

Kenniswerkers van buiten de EU kunnen versneld hun formaliteiten voor inschrijving regelen bij het servicepunt van de IND bij het Expat Centre Maastricht Region.

One stop shop
Voor deze versnelde inschrijving waren kenniswerkers voorheen genoodzaakt om naar Eindhoven te reizen. Tijdens de één jaar durende pilot wordt de dienstverlening van Expat Centre Maastricht Region, gemeente Maastricht en de IND zodanig aan elkaar gekoppeld dat kenniswerkers op één dag en op één locatie alle formele stappen kunnen doorlopen, de zogeheten 'one stop shop'.

Eerste
De Braziliaanse familie Nascimbeni kon donderdag als eerste gebruik maken van de snelle service. De familie, vader, moeder en twee dochters, vestigt zich in Bunde en moeder Carla gaat werken als financieel directeur bij Boston Scientific in Kerkrade. "Ik werkte in Sao Paulo al voor Boston Scientific en had de keuze uit verschillende steden over de hele wereld. We hebben gekozen voor Limburg. Ook omdat er veel goede opleidingen zijn in de regio voor onze dochters", zegt vader Otavio.

BSN
De formele stappen bestaan uit het ontvangen van een verblijfsvergunning, inschrijving bij de gemeente en een persoonlijk adviesgesprek over wonen en werken in Zuid-Limburg. Bovendien wordt met de zogeheten fast track het burgerservicenummer (BSN), dat de eerste en belangrijkste sleutel is voor een goede landing in Nederland, binnen drie dagen in plaats van de wettelijk vastgestelde termijn van vier weken uitgereikt.

Agenda
De aantrekkelijkheid van Nederland voor internationale kenniswerkers staat hoog op de agenda van het huidige kabinet. Om de positie van Nederland als kennismigratieland te versterken wil de IND de dienstverlening aan internationale werkers verder professionaliseren door samen te werken met gemeenten. Met de pilot in Maastricht wordt in kaart gebracht hoe de dienstverlening voor internationale werkers landelijk navolging kan krijgen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen