Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sneller' tellende gemeenten blinken niet uit in snelheid

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 6:00

De Limburgse gemeenten die bij wijze van experiment centraal de stemmen telden, deden dat bepaald niet sneller dan gemeenten die op de ouderwetse manier stemmen telden.

Zeven van de acht Limburgse gemeenten die meededen aan het experiment kwamen pas ruimschoots ná middernacht met hun uitslag over de brug.

Lees ook: Acht gemeenten snel klaar met tellen

Beekdaelen snelste
De gloednieuwe fusiegemeente Beekdaelen - waarvan voorloper Onderbanken traditioneel een snelle teller was - had om 23:51 uur de stemmen geteld, en was daarmee pas de twaalfde gemeente die een uitslag presenteerde. Gulpen-Wittem volgde om 00:28 uur en werd daarmee provinciebreed zeventiende.

Proefkonijnen
Op het moment dat het leeuwendeel van het electoraat al onder de wol gekropen was, volgden de overige proefkonijnen: Landgraaf om 01:00 uur, Venray om 01:23 uur, provinciehoofdstad Maastricht om 01:51 uur en niet te vergeten Stein om 01:54 uur. De echte nachtbraker mocht tot ver ná 03:00 uur wachten op de laatste twee centraaltellende gemeenten.

Slotakkoord
Want Heerlen en Peel en Maas bleken niet alleen de laatsten van de centraal tellende gemeenten, maar überhaupt de langzaamsten van alle Limburgse gemeentes. Om 03:31 uur kwam het verlossende woord uit de Noord-Limburgse gemeente, waarna de Heerlenaren het slotakkoord mochten verzorgen. Dat zou pas ver ná 04:00 uur het geval zijn.

Minder fouten en 'sneller'
Bij centraal tellen wordt op de verkiezingsavond zelf alleen het totaalaantal stemmen per partij geteld, wat leidt tot een voorlopige uitslag. De voorkeursstemmen per kandidaat worden donderdag door een nieuwe, fitte ploeg geteld, wat fouten zou moeten voorkomen én de snelheid op de verkiezingsavond zou moeten bevorderen. Die snelheid bleek aan het eind van de rit dus weinig verheffend.

Alle uitslagen zijn terug te vinden in Volg hier de uitslag van de Statenverkiezingen

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen