Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Sneller' tellende gemeenten blinken niet uit in snelheid

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 6:00

De Limburgse gemeenten die bij wijze van experiment centraal de stemmen telden, deden dat bepaald niet sneller dan gemeenten die op de ouderwetse manier stemmen telden.

Zeven van de acht Limburgse gemeenten die meededen aan het experiment kwamen pas ruimschoots ná middernacht met hun uitslag over de brug.

Lees ook: Acht gemeenten snel klaar met tellen

Beekdaelen snelste
De gloednieuwe fusiegemeente Beekdaelen - waarvan voorloper Onderbanken traditioneel een snelle teller was - had om 23:51 uur de stemmen geteld, en was daarmee pas de twaalfde gemeente die een uitslag presenteerde. Gulpen-Wittem volgde om 00:28 uur en werd daarmee provinciebreed zeventiende.

Proefkonijnen
Op het moment dat het leeuwendeel van het electoraat al onder de wol gekropen was, volgden de overige proefkonijnen: Landgraaf om 01:00 uur, Venray om 01:23 uur, provinciehoofdstad Maastricht om 01:51 uur en niet te vergeten Stein om 01:54 uur. De echte nachtbraker mocht tot ver ná 03:00 uur wachten op de laatste twee centraaltellende gemeenten.

Slotakkoord
Want Heerlen en Peel en Maas bleken niet alleen de laatsten van de centraal tellende gemeenten, maar überhaupt de langzaamsten van alle Limburgse gemeentes. Om 03:31 uur kwam het verlossende woord uit de Noord-Limburgse gemeente, waarna de Heerlenaren het slotakkoord mochten verzorgen. Dat zou pas ver ná 04:00 uur het geval zijn.

Minder fouten en 'sneller'
Bij centraal tellen wordt op de verkiezingsavond zelf alleen het totaalaantal stemmen per partij geteld, wat leidt tot een voorlopige uitslag. De voorkeursstemmen per kandidaat worden donderdag door een nieuwe, fitte ploeg geteld, wat fouten zou moeten voorkomen én de snelheid op de verkiezingsavond zou moeten bevorderen. Die snelheid bleek aan het eind van de rit dus weinig verheffend.

Alle uitslagen zijn terug te vinden in Volg hier de uitslag van de Statenverkiezingen

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen