Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneller herstel na operatie in nieuw prostaatkankercentrum

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 20:34

Vijf ziekenhuizen in Limburg en Zuid-Oost Brabant hebben de handen ineen geslagen voor een betere zorg voor patiënten met prostaatkanker. Hierdoor wordt onder andere de opnameduur korter en moet het herstel sneller gaan.

"Het is geen fysiek centrum, maar een samenwerking gebaseerd op het delen van kennis en het bespreken van de beste behandeling voor patiënten", zo stelt uroloog Rob Bosshardt van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen. "We bundelen de beste specialisten in de omgeving en overleggen via videocall."

Robot
Een van de behandelingen wordt gedaan per robot, die de chirurg helpt om preciezer te kunnen opereren. Die robot staat in Heerlen. Vorige week zijn de eerste operaties met een robotchirurg in het nieuwe prostaatkankercentrum Zuid uitgevoerd. "Voor de patiënt betekent dit concreet een kortere opnameduur, sneller herstel en minder complicaties", aldus Bosshardt. "Onderzoeken en (na)behandelingen blijven plaatsvinden in alle deelnemende ziekenhuizen, dicht bij de patiënt."

Behouden
Door deze vorm van samenwerking kan de operatieve behandeling van prostaatkanker worden behouden voor de regio Limburg en Zuidoost-Brabant. "Je vist heel plat gezegd uit een grotere vijver, waardoor er meer geopereerd kan worden", zegt de uroloog. "Een ziekenhuis kan namelijk een specialisme verliezen als er te weinig in geopereerd wordt."

In aanmerking
In totaal komen straks jaarlijks zo’n 600 patiënten mogelijk in aanmerking voor een operatie in het prostaatkankercentrum. Naar schatting zijn het 200 patiënten die uiteindelijk een operatieve ingreep krijgen.

Sittard
De robot bevindt zich nu nog in Heerlen bij het Zuyderland ziekenhuis. Op termijn wordt die robot verplaatst naar Sittard-Geleen vanwege de ligging tussen Zuid-Oost Brabant en Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen