Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneller geld voor urgente restauratie monumenten

Geplaatst opzaterdag 5 november 2016 - 14:03

Het Limburgs Parlement wil dat de provinciale pot voor de restauratie van monumenten eerder wordt ingezet voor urgente gevallen.

Een motie van VVD-statenlid Anton Kirkels werd met zeer ruime meerderheid aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

Jaarlijks
In de huidige regeling wordt jaarlijks geld beschikbaar gesteld voor de restauratie van monumenten. Zo kregen onlangs vijftien projecten in totaal 4,7 miljoen euro subsidie. Tot 2019 zit er nog 13 miljoen euro in de pot. Maar door met budgetten per jaar te werken, dreigen monumenten die dringend moeten worden opgeknapt verder te worden aangetast omdat het budget op is, aldus statenlid Kirkels. Door het flexibeler en eerder inzetten van het geld, kan dat worden voorkomen.

Voorwaarde is wel dat het om projecten gaat die klaar zijn om uitgevoerd te worden.

Kasteel Borgharen
CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck omarmde de motie. Hij noemde zelf als voorbeeld het langs de Maas gelegen kasteel Borgharen. Dat dreigt letterlijk in het water te vallen omdat het zwaar beschadigd is, aldus de gedeputeerde. Hij komt binnenkort met een aanpassing van de subsidieregeling.

Budget te krap
De PVV stemde tegen omdat ze vindt dat de regeling niet achteraf moet worden aangepast. Bovendien is het budget te krap, zo vindt de oppositiepartij. Fractievoorzitter Robert Housmans sprak van 'too little, too late'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Centrum Gulpen voor 15 miljoen euro op de schop
Zorgen over verval monumenten; provincie geeft geld
Vijftien monumenten naar subsidieregeling provincie
Vraag groter dan aanbod voor monumentensubsidie
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen