Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelle sloop van klooster St. Ludwig

Geplaatst opzaterdag 20 december 2014 - 9:24

Klooster St. Ludwig in Vlodrop zal zo snel mogelijk worden gesloopt. Daarmee wordt na achttien jaar juridische strijd het verdwijnen van het rijksmonument een feit.

Sloop is mogelijk omdat de Raad van State vrijdag het verzoek afwees van het Burgercomité St. Ludwig en het Cuypersgenootschap om afbraak uit te stellen. Zij wilden dat er eerst een definitief oordeel van de RvS komt over de rechtmatigheid van de door de gemeente Roerdalen afgegeven sloopvergunning.

Handtekening
Hoewel die definitieve uitspraak nog moet volgen, maakt de tussenuitspraak de weg vrij voor sloop van St. Ludwig. "We moeten nog een handtekening zetten onder het contract met een sloopbedrijf, maar dan kunnen we starten", laat Gerard Rieter van de stichting Meru weten. Een concrete datum is er nog niet.

Maharishibeweging
Meru is eigenaar van het klooster en wil op die plek iets nieuws bouwen dat past bij de Maharishibeweging. Het burgercomité en het Cuypersgenootschap vinden dat er nog steeds een herbestemming gevonden kan worden voor het klooster.

Nieuwe bestemming
De rechtbank in Roermond eerder en nu ook de RvS oordelen echter dat Meru voldoende onderbouwd heeft aangetoond dat een nieuwe bestemming financieel gezien niet haalbaar is. Bedragen om dat mogelijk te maken variëren van 67 tot 100 miljoen euro. De door Roerdalen afgegeven sloopvergunning is daarom terecht verleend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gemeente: sloop Sankt Ludwig kan meteen beginnen
Sloop Sankt Ludwig in Vlodrop opnieuw onzeker
Sloop Sankt Ludwig Vlodrop
Torenspits van Sankt Ludwig in Vlodrop blijft gespaard
RvS kijkt woensdag naar sloopvergunning Maharishi
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen