Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Snel internet op platteland in Limburg

Geplaatst opmaandag 9 maart 2015 - 6:18

De ether krijgt een radio-bandbreedte voor snel internet. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wil op die manier het gebruik van snel internet ook in dunbevolkte gebieden mogelijk maken. Dat meldt Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad.

Drukte
Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van de bandbreedte. Die zou niet ten koste gaan van bestaande frequenties voor radiostations en wifi, verzekert hij. Het Agentschap Telecom voorspelde in de voorbijgaande jaren al meerdere malen de toenemende drukte in de ether.

Dunbevolkte gebieden
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 97 procent van de Nederlanders toegang tot snel internet. Zo’n 300.000 burgers en bedrijven in vooral dunbevolkte gebieden vallen buiten de boot, zo berekende het ministerie. In Limburg zou het gaan om 15.000 huishoudens.

Langzamere verbindingen
Het leggen van (glasvezel-) kabels is in die regio’s financieel niet aantrekkelijk omdat de kosten maar door een paar gebruikers kunnen worden gedeeld. Mensen zijn daarom aangewezen op langzamere verbindingen via de telefoon, of op relatief dure satelliet-oplossingen. Ook het nieuwe snelle 4G-netwerk voor mobiel internet biedt niet altijd soelaas, aldus Economische Zaken. Zeker als meerderen tegelijk er met 'gewone' computers van gebruikmaken, kan het netwerk dat niet aan. "Het is geen permanente oplossing."

Riool
Inmiddels werken er al meerdere gemeenten, provincies en lokale ondernemers aan eigen oplossingen voor breedband-internet op het platteland. Lang niet alle initiatieven halen het of er wordt simpelweg niets meer van vernomen. Zo werd vier jaar geleden in Limburg nog gesproken van snel internet op het platteland via glasvezelkabels in het riool.

Meer over dit onderwerp maandag in de Limburgse kranten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hitte zorgt voor problemen bij Limburgse Ziggo-klanten
Dertig banen verdwijnen bij Vodafone in Maastricht
Ericsson
Ericsson verhuist van Stein naar Maastricht
'112 moet beter bereikbaar worden in Schinnen en Bergen'
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen