Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Snel internet op platteland in Limburg

Geplaatst opmaandag 9 maart 2015 - 6:18

De ether krijgt een radio-bandbreedte voor snel internet. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wil op die manier het gebruik van snel internet ook in dunbevolkte gebieden mogelijk maken. Dat meldt Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad.

Drukte
Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van de bandbreedte. Die zou niet ten koste gaan van bestaande frequenties voor radiostations en wifi, verzekert hij. Het Agentschap Telecom voorspelde in de voorbijgaande jaren al meerdere malen de toenemende drukte in de ether.

Dunbevolkte gebieden
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 97 procent van de Nederlanders toegang tot snel internet. Zo’n 300.000 burgers en bedrijven in vooral dunbevolkte gebieden vallen buiten de boot, zo berekende het ministerie. In Limburg zou het gaan om 15.000 huishoudens.

Langzamere verbindingen
Het leggen van (glasvezel-) kabels is in die regio’s financieel niet aantrekkelijk omdat de kosten maar door een paar gebruikers kunnen worden gedeeld. Mensen zijn daarom aangewezen op langzamere verbindingen via de telefoon, of op relatief dure satelliet-oplossingen. Ook het nieuwe snelle 4G-netwerk voor mobiel internet biedt niet altijd soelaas, aldus Economische Zaken. Zeker als meerderen tegelijk er met 'gewone' computers van gebruikmaken, kan het netwerk dat niet aan. "Het is geen permanente oplossing."

Riool
Inmiddels werken er al meerdere gemeenten, provincies en lokale ondernemers aan eigen oplossingen voor breedband-internet op het platteland. Lang niet alle initiatieven halen het of er wordt simpelweg niets meer van vernomen. Zo werd vier jaar geleden in Limburg nog gesproken van snel internet op het platteland via glasvezelkabels in het riool.

Meer over dit onderwerp maandag in de Limburgse kranten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hitte zorgt voor problemen bij Limburgse Ziggo-klanten
Dertig banen verdwijnen bij Vodafone in Maastricht
Ericsson
Ericsson verhuist van Stein naar Maastricht
'112 moet beter bereikbaar worden in Schinnen en Bergen'
Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen