Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Snel internet op platteland in Limburg

Geplaatst opmaandag 9 maart 2015 - 6:18

De ether krijgt een radio-bandbreedte voor snel internet. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij wil op die manier het gebruik van snel internet ook in dunbevolkte gebieden mogelijk maken. Dat meldt Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad.

Drukte
Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen internetbedrijven vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor gebruik van de bandbreedte. Die zou niet ten koste gaan van bestaande frequenties voor radiostations en wifi, verzekert hij. Het Agentschap Telecom voorspelde in de voorbijgaande jaren al meerdere malen de toenemende drukte in de ether.

Dunbevolkte gebieden
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 97 procent van de Nederlanders toegang tot snel internet. Zo’n 300.000 burgers en bedrijven in vooral dunbevolkte gebieden vallen buiten de boot, zo berekende het ministerie. In Limburg zou het gaan om 15.000 huishoudens.

Langzamere verbindingen
Het leggen van (glasvezel-) kabels is in die regio’s financieel niet aantrekkelijk omdat de kosten maar door een paar gebruikers kunnen worden gedeeld. Mensen zijn daarom aangewezen op langzamere verbindingen via de telefoon, of op relatief dure satelliet-oplossingen. Ook het nieuwe snelle 4G-netwerk voor mobiel internet biedt niet altijd soelaas, aldus Economische Zaken. Zeker als meerderen tegelijk er met 'gewone' computers van gebruikmaken, kan het netwerk dat niet aan. "Het is geen permanente oplossing."

Riool
Inmiddels werken er al meerdere gemeenten, provincies en lokale ondernemers aan eigen oplossingen voor breedband-internet op het platteland. Lang niet alle initiatieven halen het of er wordt simpelweg niets meer van vernomen. Zo werd vier jaar geleden in Limburg nog gesproken van snel internet op het platteland via glasvezelkabels in het riool.

Meer over dit onderwerp maandag in de Limburgse kranten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hitte zorgt voor problemen bij Limburgse Ziggo-klanten
Dertig banen verdwijnen bij Vodafone in Maastricht
Ericsson
Ericsson verhuist van Stein naar Maastricht
'112 moet beter bereikbaar worden in Schinnen en Bergen'
Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen