Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Smokkelwaar in gevangenissen: 'Blijft kat-en-muisspel'

Geplaatst opdonderdag 11 juli 2019 - 13:53

Het blijft lastig om smokkelwaar uit gevangenissen te weren. Bij de Geerhorst in Sittard zijn dit jaar al 24 telefoons en 28 drugsvondsten gedaan, ondanks de nodige maatregelen om dit tegen te gaan.

"Het blijft een kat-en-muisspel", zegt directeur Stefan van den Broek van de Sittardse penitentiaire inrichting tegen L1.

Speuren
Volgens Van den Broek wordt er twee tot drie keer per week met een hond gespeurd naar smokkelwaar. "Daarbij worden celcontroles gehouden, inclusief visiteren. Regelmatig komen we dan drugs of telefoons tegen." Dit jaar staat de teller al 24 telefoons en 28 drugsvondsten. Volgens de directeur is dit ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Paraplu
Nieuwe maatregelen zijn echter wel wenselijk volgens Van den Broek. Daarmee reageert hij op een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Daarin pleit de minister voor muurdetectie, een 'gsm-paraplu' en technische snufjes om drones en drugs op te sporen bij gevangenissen. "Dat zijn zaken die we goed kunnen gebruiken. De gsm-paraplu bijvoorbeeld. Met dat apparaat wordt het bereik weggenomen", zegt Van den Broek.

Anaal
Volgens de directeur zijn mobiele telefoons makkelijk te krijgen. "Voor twee tientjes krijg je bij AliExpress een kleine telefoon die amper detecteerbaar is. Drugs en telefoontjes zijn moeilijk te ontdekken als ze anaal worden ingebracht."

Telefoons
Twee jaar geleden werden er in Sittard al extra maatregelen getroffen nadat er bij een controle veertien mobiele telefoons waren ontdekt. Om dit te voorkomen werden de luchtplaatsen gehalveerd, werden er netten rond de luchtplekken gehangen en extra detectiepoortjes geplaatst.

Lees ook: Gevangenis treft extra maatregelen na vondst telefoons

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen