Overslaan en naar de inhoud gaan

Smokkelwaar in gevangenissen: 'Blijft kat-en-muisspel'

Geplaatst opdonderdag 11 juli 2019 - 13:53

Het blijft lastig om smokkelwaar uit gevangenissen te weren. Bij de Geerhorst in Sittard zijn dit jaar al 24 telefoons en 28 drugsvondsten gedaan, ondanks de nodige maatregelen om dit tegen te gaan.

"Het blijft een kat-en-muisspel", zegt directeur Stefan van den Broek van de Sittardse penitentiaire inrichting tegen L1.

Speuren
Volgens Van den Broek wordt er twee tot drie keer per week met een hond gespeurd naar smokkelwaar. "Daarbij worden celcontroles gehouden, inclusief visiteren. Regelmatig komen we dan drugs of telefoons tegen." Dit jaar staat de teller al 24 telefoons en 28 drugsvondsten. Volgens de directeur is dit ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Paraplu
Nieuwe maatregelen zijn echter wel wenselijk volgens Van den Broek. Daarmee reageert hij op een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Daarin pleit de minister voor muurdetectie, een 'gsm-paraplu' en technische snufjes om drones en drugs op te sporen bij gevangenissen. "Dat zijn zaken die we goed kunnen gebruiken. De gsm-paraplu bijvoorbeeld. Met dat apparaat wordt het bereik weggenomen", zegt Van den Broek.

Anaal
Volgens de directeur zijn mobiele telefoons makkelijk te krijgen. "Voor twee tientjes krijg je bij AliExpress een kleine telefoon die amper detecteerbaar is. Drugs en telefoontjes zijn moeilijk te ontdekken als ze anaal worden ingebracht."

Telefoons
Twee jaar geleden werden er in Sittard al extra maatregelen getroffen nadat er bij een controle veertien mobiele telefoons waren ontdekt. Om dit te voorkomen werden de luchtplaatsen gehalveerd, werden er netten rond de luchtplekken gehangen en extra detectiepoortjes geplaatst.

Lees ook: Gevangenis treft extra maatregelen na vondst telefoons

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen