Overslaan en naar de inhoud gaan

Smokkelwaar in gevangenissen: 'Blijft kat-en-muisspel'

Geplaatst opdonderdag 11 juli 2019 - 13:53

Het blijft lastig om smokkelwaar uit gevangenissen te weren. Bij de Geerhorst in Sittard zijn dit jaar al 24 telefoons en 28 drugsvondsten gedaan, ondanks de nodige maatregelen om dit tegen te gaan.

"Het blijft een kat-en-muisspel", zegt directeur Stefan van den Broek van de Sittardse penitentiaire inrichting tegen L1.

Speuren
Volgens Van den Broek wordt er twee tot drie keer per week met een hond gespeurd naar smokkelwaar. "Daarbij worden celcontroles gehouden, inclusief visiteren. Regelmatig komen we dan drugs of telefoons tegen." Dit jaar staat de teller al 24 telefoons en 28 drugsvondsten. Volgens de directeur is dit ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Paraplu
Nieuwe maatregelen zijn echter wel wenselijk volgens Van den Broek. Daarmee reageert hij op een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Daarin pleit de minister voor muurdetectie, een 'gsm-paraplu' en technische snufjes om drones en drugs op te sporen bij gevangenissen. "Dat zijn zaken die we goed kunnen gebruiken. De gsm-paraplu bijvoorbeeld. Met dat apparaat wordt het bereik weggenomen", zegt Van den Broek.

Anaal
Volgens de directeur zijn mobiele telefoons makkelijk te krijgen. "Voor twee tientjes krijg je bij AliExpress een kleine telefoon die amper detecteerbaar is. Drugs en telefoontjes zijn moeilijk te ontdekken als ze anaal worden ingebracht."

Telefoons
Twee jaar geleden werden er in Sittard al extra maatregelen getroffen nadat er bij een controle veertien mobiele telefoons waren ontdekt. Om dit te voorkomen werden de luchtplaatsen gehalveerd, werden er netten rond de luchtplekken gehangen en extra detectiepoortjes geplaatst.

Lees ook: Gevangenis treft extra maatregelen na vondst telefoons

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen