Bewakers van de gevangenis in Sittard hebben de afgelopen weken meermaals drugs en telefoons onderschept. De smokkelwaar werd in kleding en schoenen verstopt, die bestemd waren voor gevangenen.
Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer.
Lees ook: Sittardse gevangenis doorgespit: telefoons en drugs gevonden
Smokkelroutes opgedroogd
De kledingtruc won de afgelopen maanden aan populariteit in Sittard, nadat veel geijkte smokkelroutes opdroogden. Door het coronavirus gingen bezoek- en verlofregelingen immers van tafel en de gevangenis spande grote netten op de luchtplaats, zodat het haast onmogelijk werd om smokkelwaar over de muur van de inrichting te gooien.
Drugs in schoenzolen
Daarnaast is de politie meer gaan surveilleren rondom de bajes om smokkelgooiers af te schrikken. "We zien dat er in Sittard nu meer pogingen worden gedaan om via de invoer van kleding smokkelwaar binnen de gevangenismuren te krijgen", zegt Meijer. "Pakketjes drugs worden in kleding genaaid en op een professionele manier in schoenzolen verwerkt."
Personeel van de inrichting haalde de pakketjes eruit dankzij een scanner, waar alle ingevoerde kleding doorheen moet. "We vinden voornamelijk softdrugs en telefoons."
Lees ook: Drugsconflict in Sittardse gevangenis leidde tot steekpartij
Cocaïne en hasj
De Sittardse gevangenis verzamelde de 'opbrengst' van de afgelopen weken en droeg dit alles afgelopen week over aan de plaatselijke politie. Die startte een strafrechtelijk onderzoek naar drie mensen die de drugskleding hebben verstuurd. Sinds 1 november 2019 is het namelijk strafbaar om verboden middelen een gevangenis in te smokkelen.
Drie smokkelaars
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat drie mensen zich op het bureau moeten melden. "In die drie gevallen gaat het om cocaïne, hasj en xtc, ongeveer vijftig gram per keer. Dat zijn toch grote hoeveelheden." Er is ook smokkelwaar overgeleverd aan de politie waarvan de afzender onbekend is. "Dat is dan bijvoorbeeld over de muur gegooid."
Mensen die betrapt worden bij een smokkelactie, mogen drie maanden de gevangenis niet in. De gedetineerde voor wie dat 'bezoek' komt, wordt in zo'n geval ingelicht door de gevangenisleiding.