Overslaan en naar de inhoud gaan

Smokkelpogingen in Sittardse bajes: drugs in kleding genaaid

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 5:55

Bewakers van de gevangenis in Sittard hebben de afgelopen weken meermaals drugs en telefoons onderschept. De smokkelwaar werd in kleding en schoenen verstopt, die bestemd waren voor gevangenen.

Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer.

Lees ook: Sittardse gevangenis doorgespit: telefoons en drugs gevonden

Smokkelroutes opgedroogd
De kledingtruc won de afgelopen maanden aan populariteit in Sittard, nadat veel geijkte smokkelroutes opdroogden. Door het coronavirus gingen bezoek- en verlofregelingen immers van tafel en de gevangenis spande grote netten op de luchtplaats, zodat het haast onmogelijk werd om smokkelwaar over de muur van de inrichting te gooien.

Drugs in schoenzolen
Daarnaast is de politie meer gaan surveilleren rondom de bajes om smokkelgooiers af te schrikken. "We zien dat er in Sittard nu meer pogingen worden gedaan om via de invoer van kleding smokkelwaar binnen de gevangenismuren te krijgen", zegt Meijer. "Pakketjes drugs worden in kleding genaaid en op een professionele manier in schoenzolen verwerkt."

Personeel van de inrichting haalde de pakketjes eruit dankzij een scanner, waar alle ingevoerde kleding doorheen moet. "We vinden voornamelijk softdrugs en telefoons."

Lees ook: Drugsconflict in Sittardse gevangenis leidde tot steekpartij

Cocaïne en hasj
De Sittardse gevangenis verzamelde de 'opbrengst' van de afgelopen weken en droeg dit alles afgelopen week over aan de plaatselijke politie. Die startte een strafrechtelijk onderzoek naar drie mensen die de drugskleding hebben verstuurd. Sinds 1 november 2019 is het namelijk strafbaar om verboden middelen een gevangenis in te smokkelen.

Drie smokkelaars
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat drie mensen zich op het bureau moeten melden. "In die drie gevallen gaat het om cocaïne, hasj en xtc, ongeveer vijftig gram per keer. Dat zijn toch grote hoeveelheden." Er is ook smokkelwaar overgeleverd aan de politie waarvan de afzender onbekend is. "Dat is dan bijvoorbeeld over de muur gegooid."

Mensen die betrapt worden bij een smokkelactie, mogen drie maanden de gevangenis niet in. De gedetineerde voor wie dat 'bezoek' komt, wordt in zo'n geval ingelicht door de gevangenisleiding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen