Overslaan en naar de inhoud gaan

Smeulende Peelbrand bij Griendtsveen onder controle

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 14:25

De Peelbrand bij Griendtsveen is onder controle, zo laat de gemeente Deurne dinsdag weten.

De smeulhaarden zijn flink gedoofd. Dat komt dankzij een combinatie van de inzet door Staatsbosbeheer, een ingehuurde aannemer die met giertonnen water sproeit én de regen die in het weekeinde is gevallen. Het belangrijkste volgens de gemeente Deurne is vooral de rookoverlast die voor de bewoners flink is afgenomen.

Blussen gestaakt
Aan het einde van deze week wordt niet meer actief geblust en zal de loonwerker met zijn tractoren en giertonnen stoppen met het nathouden van het natuurgebied. Er zijn mogelijk wel nog ondergrondse smeulhaarden. Staatsbosbeheer blijft de situatie goed in de gaten houden.

Geur- en rookoverlast
De brandweer blijft elke dag de weersomstandigheden in de gaten houden. Aan de hand daarvan wordt bekeken of er mogelijk grotere rook- of geuroverlast kan ontstaan. Op het moment dat dat het geval is, krijgen de inwoners van onder meer Griendtsveen een waarschuwing.

De gemeente waarschuwt mensen om weg te blijven uit het gebied. Er worden nog steeds hoge temperaturen gemeten. Deurne maakte een 360 graden opname waarop duidelijk te zien hoe het vuur om zich heen sloeg.

Helikopters
De brand brak maandagmiddag 20 april uit. Ongeveer vijftig huishoudens in Griendtsveen moesten tijdelijk worden geëvacueerd. Helikopters van de luchtmacht en honderden brandweerlieden uit het hele land kwamen om te blussen. Het vuur verwoestte minstens 800 hectare natuurgebied. De Peelbrand gaat daarmee de geschiedenisboeken in als de grootste en meest langdurige natuurbrand in Nederland ooit.

Lees ook: Regen helpt maar niet voldoende om Peelbrand te doven

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen