Overslaan en naar de inhoud gaan

Smeulende Peelbrand bij Griendtsveen onder controle

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 14:25

De Peelbrand bij Griendtsveen is onder controle, zo laat de gemeente Deurne dinsdag weten.

De smeulhaarden zijn flink gedoofd. Dat komt dankzij een combinatie van de inzet door Staatsbosbeheer, een ingehuurde aannemer die met giertonnen water sproeit én de regen die in het weekeinde is gevallen. Het belangrijkste volgens de gemeente Deurne is vooral de rookoverlast die voor de bewoners flink is afgenomen.

Blussen gestaakt
Aan het einde van deze week wordt niet meer actief geblust en zal de loonwerker met zijn tractoren en giertonnen stoppen met het nathouden van het natuurgebied. Er zijn mogelijk wel nog ondergrondse smeulhaarden. Staatsbosbeheer blijft de situatie goed in de gaten houden.

Geur- en rookoverlast
De brandweer blijft elke dag de weersomstandigheden in de gaten houden. Aan de hand daarvan wordt bekeken of er mogelijk grotere rook- of geuroverlast kan ontstaan. Op het moment dat dat het geval is, krijgen de inwoners van onder meer Griendtsveen een waarschuwing.

De gemeente waarschuwt mensen om weg te blijven uit het gebied. Er worden nog steeds hoge temperaturen gemeten. Deurne maakte een 360 graden opname waarop duidelijk te zien hoe het vuur om zich heen sloeg.

Helikopters
De brand brak maandagmiddag 20 april uit. Ongeveer vijftig huishoudens in Griendtsveen moesten tijdelijk worden geëvacueerd. Helikopters van de luchtmacht en honderden brandweerlieden uit het hele land kwamen om te blussen. Het vuur verwoestte minstens 800 hectare natuurgebied. De Peelbrand gaat daarmee de geschiedenisboeken in als de grootste en meest langdurige natuurbrand in Nederland ooit.

Lees ook: Regen helpt maar niet voldoende om Peelbrand te doven

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen