Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphonedata Google: Limburgers blijven vaker thuis

Geplaatst opvrijdag 3 april 2020 - 10:30

Van de Limburgse Google-gebruikers reist 38 procent minder naar hun werk dan voor de coronamaatregelen het geval was.

Dat blijkt uit statistieken over reisbewegingen van Google, die sinds vrijdag worden gepubliceerd. Uit deze cijfers kun je opmaken of mensen thuisblijven en zo gehoor geven aan de coronamaatregelen.

Horeca en boodschappen
De grootste daling is te zien bij horeca, bioscopen en musea. Dat is met ruim driekwart (76 procent) afgenomen. De meeste van deze plekken zijn dan ook gesloten. Restaurants zijn in principe dicht, maar mogen afhaalmaaltijden aanbieden. Supermarkten en apotheken zien ruim een derde (34 procent) minder klanten komen sinds het coronavirus.

Goed weer
De afgelopen weken werd Limburg getrakteerd op goed weer. Toch bleven veel mensen, ondanks de stralende zon, binnen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat 59 procent minder mensen een bezoekje aan parken of dergelijke hebben gebracht.

Thuisblijvers
Uit de cijfers blijkt dat 12 procent van de Limburgse Google-gebruikers meer tijd thuis doorbrengt. Vanwege het grotere aantal thuisblijvers is het aantal OV-reizigers afgenomen met 65 procent.

Landelijk gezien reisde 35 procent minder naar hun werk. Vooral in België en Italië werd veel minder gereisd. Bij onze zuiderburen nam het aantal reizen af met 52 procent. In Italië zelfs met 63 procent.

Geen conclusies
Infectie-arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg zegt dat je op basis van deze cijfers geen conclusies kunt trekken. "Maar het onderschrijft wel ons standpunt dat een totale lockdown niet meer uithaalt dan de maatregelen die wij nemen", zegt hij.

Afstand
Voor het totaalplaatje heb je meer informatie nodig. Bijvoorbeeld of mensen zich wel aan de anderhalve meter afstand houden. "Als jij naar buiten gaat en je komt niemand tegen heb je weliswaar een beweging, maar geen besmettingsgevaar", zegt Hoebe. Volgens de infectie-arts is het zelfs heel belangrijk om regelmatig een luchtje te scheppen. "Op die manier kun je als samenleving de maatregelen ook langer volhouden."

Google statistieken Limburg

131 landen
Veel landen hebben telecomproviders de afgelopen weken gevraagd om data te leveren over de locatie van hun abonnees. Op deze manier konden ze zien of mensen inderdaad vaker thuisblijven. Hoewel Google geen telecomprovider is, weet het concern wel heel veel van gebruikers. Daarom heeft de Amerikaanse techgigant de data van 131 landen gepubliceerd.

Data
Google geeft geen locatiedata van individuele gebruikers vrij. Ook absolute cijfers over het aantal gebruikers worden niet prijsgegeven. Alleen de daling of stijging in procenten wordt getoond.

Lees hier alles over het coronavirus.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen