Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sluit de bodemloze put die Maastricht Aachen Airport heet'

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 16:50

Maastricht Aachen Airport is een bodemloze put en kan maar beter dichtgaan.

Dat stelt regio-econoom en specialist in regionale luchthavens Walter Manshanden: "Sluit de boel."

1 euro
Hij trekt deze conclusie nadat de provincie Limburg woensdag voor 1 euro de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft overgenomen van exploitant Ismail Durmaz.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Concurrentievervalsing
"
Als de vrije markt constateert dat de luchthaven niet rendabel is, kan een overheid het onmogelijk rendabel maken", zegt Manshanden. "De provincie mag er namelijk geen geld in pompen", licht de econoom toe. "Dat is concurrentievervalsing met omringende vliegvelden. Binnen de Europese Unie hebben we afgesproken dat dat niet mag."

Maag
Volgens Manshanden zal niemand het vliegveld in Beek missen. "Er zal geen Limburger minder om vliegen en er zal geen transportvlucht minder via Nederland verlopen. En er zijn genoeg manieren om in Limburg te belanden, ook zonder vliegtuig." Voor wat betreft transportvluchten is MAA volgens Manshanden vooral een dependance van Schiphol: "Waar ze daar mee in hun maag zitten, mag Maastricht afhandelen."

Schiphol
De Koninklijke Schiphol Group heeft geen interesse om de exploitatie van MAA over te nemen. "We zijn tevreden met de luchthavens die we hebben. Onze focus ligt op de ontwikkeling van Schiphol en de openstelling van Lelystad Airport", laat woordvoerder Hans van Kastel weten. De Schiphol Group is ook eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport en vliegveld Lelystad Airport. Ook heeft het een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Nooit winnen
Maastricht Aachen Airport kan de concurrentieslag nooit winnen, meent Manshanden. "Kijk wat er in de buurt ligt: Eindhoven, Zaventem, Düsseldorf. En dan heb ik Schiphol zelf en Frankfurt niet eens genoemd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen