Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sluit de bodemloze put die Maastricht Aachen Airport heet'

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 16:50

Maastricht Aachen Airport is een bodemloze put en kan maar beter dichtgaan.

Dat stelt regio-econoom en specialist in regionale luchthavens Walter Manshanden: "Sluit de boel."

1 euro
Hij trekt deze conclusie nadat de provincie Limburg woensdag voor 1 euro de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft overgenomen van exploitant Ismail Durmaz.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Concurrentievervalsing
"
Als de vrije markt constateert dat de luchthaven niet rendabel is, kan een overheid het onmogelijk rendabel maken", zegt Manshanden. "De provincie mag er namelijk geen geld in pompen", licht de econoom toe. "Dat is concurrentievervalsing met omringende vliegvelden. Binnen de Europese Unie hebben we afgesproken dat dat niet mag."

Maag
Volgens Manshanden zal niemand het vliegveld in Beek missen. "Er zal geen Limburger minder om vliegen en er zal geen transportvlucht minder via Nederland verlopen. En er zijn genoeg manieren om in Limburg te belanden, ook zonder vliegtuig." Voor wat betreft transportvluchten is MAA volgens Manshanden vooral een dependance van Schiphol: "Waar ze daar mee in hun maag zitten, mag Maastricht afhandelen."

Schiphol
De Koninklijke Schiphol Group heeft geen interesse om de exploitatie van MAA over te nemen. "We zijn tevreden met de luchthavens die we hebben. Onze focus ligt op de ontwikkeling van Schiphol en de openstelling van Lelystad Airport", laat woordvoerder Hans van Kastel weten. De Schiphol Group is ook eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport en vliegveld Lelystad Airport. Ook heeft het een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Nooit winnen
Maastricht Aachen Airport kan de concurrentieslag nooit winnen, meent Manshanden. "Kijk wat er in de buurt ligt: Eindhoven, Zaventem, Düsseldorf. En dan heb ik Schiphol zelf en Frankfurt niet eens genoemd."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen