Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sluit de bodemloze put die Maastricht Aachen Airport heet'

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 16:50

Maastricht Aachen Airport is een bodemloze put en kan maar beter dichtgaan.

Dat stelt regio-econoom en specialist in regionale luchthavens Walter Manshanden: "Sluit de boel."

1 euro
Hij trekt deze conclusie nadat de provincie Limburg woensdag voor 1 euro de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft overgenomen van exploitant Ismail Durmaz.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Concurrentievervalsing
"
Als de vrije markt constateert dat de luchthaven niet rendabel is, kan een overheid het onmogelijk rendabel maken", zegt Manshanden. "De provincie mag er namelijk geen geld in pompen", licht de econoom toe. "Dat is concurrentievervalsing met omringende vliegvelden. Binnen de Europese Unie hebben we afgesproken dat dat niet mag."

Maag
Volgens Manshanden zal niemand het vliegveld in Beek missen. "Er zal geen Limburger minder om vliegen en er zal geen transportvlucht minder via Nederland verlopen. En er zijn genoeg manieren om in Limburg te belanden, ook zonder vliegtuig." Voor wat betreft transportvluchten is MAA volgens Manshanden vooral een dependance van Schiphol: "Waar ze daar mee in hun maag zitten, mag Maastricht afhandelen."

Schiphol
De Koninklijke Schiphol Group heeft geen interesse om de exploitatie van MAA over te nemen. "We zijn tevreden met de luchthavens die we hebben. Onze focus ligt op de ontwikkeling van Schiphol en de openstelling van Lelystad Airport", laat woordvoerder Hans van Kastel weten. De Schiphol Group is ook eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport en vliegveld Lelystad Airport. Ook heeft het een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Nooit winnen
Maastricht Aachen Airport kan de concurrentieslag nooit winnen, meent Manshanden. "Kijk wat er in de buurt ligt: Eindhoven, Zaventem, Düsseldorf. En dan heb ik Schiphol zelf en Frankfurt niet eens genoemd."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen