Overslaan en naar de inhoud gaan

'Sluit de bodemloze put die Maastricht Aachen Airport heet'

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 16:50

Maastricht Aachen Airport is een bodemloze put en kan maar beter dichtgaan.

Dat stelt regio-econoom en specialist in regionale luchthavens Walter Manshanden: "Sluit de boel."

1 euro
Hij trekt deze conclusie nadat de provincie Limburg woensdag voor 1 euro de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft overgenomen van exploitant Ismail Durmaz.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Concurrentievervalsing
"
Als de vrije markt constateert dat de luchthaven niet rendabel is, kan een overheid het onmogelijk rendabel maken", zegt Manshanden. "De provincie mag er namelijk geen geld in pompen", licht de econoom toe. "Dat is concurrentievervalsing met omringende vliegvelden. Binnen de Europese Unie hebben we afgesproken dat dat niet mag."

Maag
Volgens Manshanden zal niemand het vliegveld in Beek missen. "Er zal geen Limburger minder om vliegen en er zal geen transportvlucht minder via Nederland verlopen. En er zijn genoeg manieren om in Limburg te belanden, ook zonder vliegtuig." Voor wat betreft transportvluchten is MAA volgens Manshanden vooral een dependance van Schiphol: "Waar ze daar mee in hun maag zitten, mag Maastricht afhandelen."

Schiphol
De Koninklijke Schiphol Group heeft geen interesse om de exploitatie van MAA over te nemen. "We zijn tevreden met de luchthavens die we hebben. Onze focus ligt op de ontwikkeling van Schiphol en de openstelling van Lelystad Airport", laat woordvoerder Hans van Kastel weten. De Schiphol Group is ook eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport en vliegveld Lelystad Airport. Ook heeft het een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Nooit winnen
Maastricht Aachen Airport kan de concurrentieslag nooit winnen, meent Manshanden. "Kijk wat er in de buurt ligt: Eindhoven, Zaventem, Düsseldorf. En dan heb ik Schiphol zelf en Frankfurt niet eens genoemd."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen