Overslaan en naar de inhoud gaan

Sluismeester Grave 'dacht dat er een vliegtuig neerstortte'

Geplaatst opdinsdag 24 januari 2017 - 8:02

Sluismeester John Robben blikt terug op die donkere mistige avond in Grave, toen een tanker zich door de stuw boorde en drie meter naar beneden donderde. "Ik dacht dat er een vliegtuig neerstortte."

Robben hoopt het nooit meer mee te maken. "We hadden helemaal geen schip verwacht, er stond niks op de aanbodlijst", zegt hij in de Gelderlander.

Door het ongeluk zakte de waterspiegel van de Maas tussen Grave en Afferden een aantal meter. De scheepvaart lag daardoor bijna een maand stil en een aantal woonboten in de Paesplas kwam scheef te liggen.

Enorme knal
De sluismeester werd dan ook volledig verrast door de enorme knal. "Ik dacht dat er een vliegtuig neerstortte. Ik ben naar buiten gelopen en hoorde een geluid dat klonk alsof er iets tegen de stuw aan zat, en toen hoorde ik de jukken rammelen. En toen dacht ik, 'als er maar niet een schip tegenaan gevaren is'." Robben sloeg naar eigen zeggen direct alarm, zonder te weten wat er precies gebeurd was.

Verwoest
Op de radar zag hij een schip drijven. "Ik heb meteen geprobeerd contact te krijgen met de schipper, maar dat lukte natuurlijk niet, omdat op dat moment - zo bleek later - de stuurhut er al af lag."

Stuw Grave
Foto: ANP

Goed mis
Robben dacht in eerste instantie dat het schip vanuit het noorden tegen de stuw gevaren was. Daarom nam hij contact op met sluis Lith om te vragen of er een schip vanuit hen onderweg was naar Grave. Dat bleek niet het geval. Korte tijd later wist hij dat het goed mis was, zegt Robben in de krant. Een inspectieboot van Rijkswaterstaat, de RWS27, meldde dat de ballenlijn boven geknapt was.

Wonderlijk
De Maria Valentine had de stuw geramd en was vervolgens drie meter naar beneden gestort. Wonder boven wonder brak het schip niet. Als de 2000 ton benzeen die de tanker vervoerde in de Maas terecht was gekomen, was de ramp voor de omgeving enorm geweest.

Illustratie: ANP

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Waterpeil stijgt: scheepvaart op Maas volledig hervat
Stuk oever bij stuw Grave weggeslagen
Schipper die op stuw Grave botste, ramde eerder Duitse brug
Rijk betaalt geen schadevergoeding na ongeluk stuw Grave
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen