Overslaan en naar de inhoud gaan

Sloveense Milena uit Brunssum trots op landgenoten in Tour

Geplaatst opzondag 20 september 2020 - 17:12

Milena Mulders geniet van de Sloveense dubbelslag in de Tour de France. Voor de Brunssumse met Sloveens bloed is sport heel belangrijk. Ze werd ooit zelf uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar door de gemeente Brunssum, omdat ze zo goed kon turnen.

De Slovenen Pogacar en Roglic eindigen zondag als nummer 1 en 2 in Parijs. Ineens voelt Milena weer sterk de banden met het land waar haar moeder geboren werd.

Heel belangrijk
"Ik kom zelf uit een hele sportieve familie. Sport speelt wel een belangrijke rol in Slovenië, dat klopt. Traditioneel is dat het skiën en schansspringen, maar nu ook het wielrennen. Ik vind het fantastisch dat twee Slovenen zo fantastisch gepresteerd hebben. Ik geniet vooral van de sport, zelf ben ik niet zo nationalistisch ingesteld. Maar ik heb vandaag voor het eerst de hele dag naar de Tour de France gekeken, en ik vond het hartstikke leuk."

Video: L1

Mijnen
Op haar vijftiende kwam de moeder van Milena van Slovenië naar Nederland. Oma kende Nederland, omdat opa daar in de mijnen had gewerkt. Daardoor liggen de Nederlandse wortels van Milena en haar zus in Brunssum, waar haar Sloveense moeder trouwde met een Limburgse man die ze ontmoette in de bus. Zo groeide Milena op in de Oostelijke Mijnstreek.

Migratie
"Van de ene kant hoorde ik bij de buitenlanders, maar voor anderen was ik niet allochtoon genoeg. Dat was een heel dubbel gevoel. Juist daarom raakte ik zo gefascineerd door het thema migratie". Mulders stortte zich op de geschiedenis van de Limburgse mijnstreek, en schreef het boek "Met de buik het brood achterna: Mijn Sloveense geschiedenis".

Het thema migratie heeft Mulders nooit meer losgelaten. In Heerlen startte ze het Migratiemuseum. Dat initiatief werd onlangs genomineerd voor de verkiezing van de Ambassade van de Verdraagzaamheid.
Op dit moment werkt Milena aan een project rond de nieuwe arbeidsmigranten in de regio Venlo.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen