Overslaan en naar de inhoud gaan

Sloophamer wacht voormalig internaat Bleijerheide

Geplaatst opmaandag 11 januari 2021 - 13:32

Het monumentale voormalige klooster in de Kerkraadse wijk Bleijerheide wordt na jaren van verval gesloopt.

De gemeente Kerkrade heeft die beslissing genomen omdat een jarenlange zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het pand, niks heeft opgeleverd. De kloosterkapel die wel nog wordt gebruikt blijft staan.

Park
In plaats van de kloostervleugel wil de gemeente een park inrichten. Over het ontwerp daarvan gaat Kerkrade in overleg met omwonenden. De afgelopen jaren is de omgeving van het klooster opnieuw ingericht, met groen en nieuwbouwwoningen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het kloostergebouw zelf ook een rol zou spelen in die nieuwe omgeving, maar daarvan ziet de gemeente nu dus af.

Joseph Goebbels
Het klooster aan de Pannesheidestraat werd in 1877 gesticht door de Duitse orde der Franciscanen die er een jongensschool en internaat vestigde. Joseph Goebbels, de latere minister van propaganda van Hitler, ging er in 1917 naar school. Ook schrijver Jeroen Brouwers en acteur Jon van Eerd studeerden bij de paters.

Misbruik
De school werd in 1976 gesloten. Pas jaren later werd duidelijk dat er op het jongensinternaat grootschalig seksueel misbruik heeft plaatsgevonden. Daarover gaat ook het boek Het hout van Jeroen Brouwers, dat zich op het Kerkraadse internaat afspeelt.

Regelen
Omdat het gebouw een rijksmonument is, moet de gemeente nog het nodige regelen voordat de sloopkogel door de gevel gaat. Er moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd, en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Monumentencommissie moeten advies geven over de sloop. Kerkrade verwacht dat eind dit jaar alle hordes zijn genomen en kan beginnen met de afbraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen