Overslaan en naar de inhoud gaan

Sloop voormalig V&D-gebouw Sittard begonnen

Geplaatst opmaandag 1 november 2021 - 13:12

Het voormalig V&D-pand in Sittard wordt gesloopt. Maandag is het afbreken van de binnenkant aan de beurt.

Het pand dat in de jaren 60 werd gebouwd is een doorn in het oog in het Sittardse centrum. De stijl van het gebouw sluit volgens de gemeente niet aan bij de historische omgeving.

Lees ook: Sittard-Geleen wil historische miskleun rechtzetten

Zodra de binnenkant is gestript, kan het slopen beginnen. Welke partij dit gaat doen en hoe lang de klus gaat duren, wordt eind november bekend na een vergadering van de gemeente.

Bekijk hier de eerste werkzaamheden van maandag:

Huis aan de Markt
Op de plek van het oude gebouw komt het Huis aan de Markt. Het wordt een pand met allerlei functies: Tientallen woningen, een Raadszaal, trouw locatie en flexwerkplekken voor studenten en jongeren. In de kelder komt een parkeergarage en fietsenstalling. De precieze indeling van het 12.000 vierkante meter tellende bestemmingsgebied is nog niet bepaald. Ontwerpers zijn aan zet om plannen in te dienen.

Inspraak bewoners
"Met de gemeenteraad is afgesproken dat inwoners betrokken worden bij de keuze van een definitief ontwerp", schrijft de gemeente in een persbericht. De retail gaat er in ieder geval weg, dat zou volgens de gemeente en provincie nodig zijn om het centrum van de stad aantrekkelijker te maken.

Lees ook: Sittard-Geleen legt miljoenen neer voor voormalig V&D-pand

Oude stadhuis
Op de plek waar het oude V&D pand ligt, was vroeger de locatie van het stadhuis van Sittard. In de jaren 60 werd besloten om het historische gebouw te slopen om vervolgens op die plek het warenhuispand op te tuigen. Nog steeds betreuren Sittardenaren het besluit van de gemeenteraad, die in de jaren zestig van vorige eeuw de binnenstad wilde moderniseren.

Beluister hier een fragment met archivaris Peter Schulpen, die vertelt waarom Sittardse bestuurders toentertijd massaal voor de slopershamer kozen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen