Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme meter geweigerd door 15.000 Limburgse gezinnen

Geplaatst opzondag 26 januari 2020 - 8:00

De slimme meter is door 15.000 Limburgse huishoudens geweigerd.

Deze digitale gas- en elektriciteitsmeters zijn op ruim 488.000 adressen in Limburg aangeboden.

Einde
Voor het einde van 2020 moeten in Limburg nog 130.000 slimme elektrische meters worden aangeboden en 140.000 slimme gasmeters.

Tevreden
Netwerkbeheerder Enexis zegt tevreden te zijn met de Limburgse cijfers. "Slechts 3 procent van de huishoudens heeft tot nu toe de meters geweigerd. Dat is ook het landelijk gemiddelde", zegt Lotte Breunesse van de netwerkbeheerder. "De overheid wil dat minstens 80 procent overstapt. Dat halen we makkelijk." Op grond van Europese afspraken moeten voor het einde van het jaar in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters zijn vervangen door slimme meters.

L1

Feiten over de slimme meter:
Hoeveel slimme meters moeten er in totaal in Limburg aangeboden worden?
Elektriciteitsmeters: 561630; Gasmeters: 511128
Hoeveel slimme meters zijn er al aangeboden in Limburg?
Op 488410 adressen zijn slimme meters aangeboden.
Hoeveel zijn er al opgehangen?
Elektriciteitsmeters: 435622 (77,6%) Gasmeters: 372082 (72,8%)
Hoeveel slimme meters zij er geweigerd in Limburg?
Op 14.753 adressen is de slimme meter geweigerd.

Weigering
Met de slimme meters hoeven consumenten de meterstanden niet meer zelf door te geven aan de energieleveranciers. Die kunnen de meters op afstand uitlezen. Germaine Pijls uit Puth weigerde bewust de nieuwe meters. “Ik vind mezelf capabel genoeg om de standen zelf door te geven”, zegt ze. "We worden al genoeg in de gaten gehouden. Daarom wil ik dit zelf in de hand houden." Ook is ze bang dat de meters door criminelen gehackt kunnen worden. “Dan kunnen ze precies zien wanneer ik niet thuis ben omdat het energieverbruik dan veel lager is.”

Digitaal uitzetten

Volgens Breunesse van Enexis Netbeheer zal het zo’n vaart niet lopen. "De meters zijn heel goed beveiligd en we voeren regelmatig testen uit", zegt ze. "Daarnaast kun je ze ook digitaal uitzetten. Dan worden je gegevens niet doorgestuurd." Enexis beheert en onderhoudt in Limburg ruim 500.000 gasaansluitingen en 560.000 elektriciteitsaansluitingen en investeerde de afgelopen jaren 14 miljoen euro in het verspreiden van de slimme meters.

Besparing
De slimme meters moeten ook bijdragen aan energiebesparing. Omdat consumenten maandelijks een overzicht van hun leverancier over hun verbruik en kosten krijgen, zullen ze energie-bewuster worden, zo is de gedacht. "Daar heb ik de slimme meter niet voor nodig", zegt Pijls. "Ik hou het nu ook al in de gaten of we minder energie gebruiken." Zij betwijfelt of mensen door de slimme meters daadwerkelijk minder energie gaan gebruiken.

Onderzoek Planbureau
Dat laatste blijkt ook uit onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens het planbureau leveren de meters een energiebesparing van 1 procent op. Dat is bij lange na niet de 3,5 procent waarop werd gehoopt bij de introductie van de meters.

Dynamische tarieven
Desondanks hebben de digitale meters in de toekomst een meerwaarde, voorspelt Breunesse. "Het nacht en dagtarief gaat verdwijnen", stelt ze. “Dan gaan we flexibele, dynamische tarieven krijgen. Als er veel elektriciteit wordt opgewekt omdat bijvoorbeeld de zon schijnt, dan zal het tarief lager zijn. Dan heeft de klant met een slimme meter daar voordeel van.”

Storingen opsporen
Ook zijn de slimme meters van belang voor Enexis zelf. "We weten nu waar het net verzwaard moet worden en het is makkelijker om storingen op te sporen." Ook zijn er veel mensen met zonnepanelen die de oude meter willen houden. Als de panelen energie opwekken, draait de meter terug bij de analoge meter. "Maar die meters zullen waarschijnlijk in de toekomst verplicht vervangen worden."

Niet verplicht
Bij Pijls zullen de slimme gas- en elektriciteitsmeter er voorlopig niet in komen. Dat hoeft ook niet benadrukt Breunesse. "Mensen zijn daar vrij in. Het is niet verplicht." Of dat ook in de toekomst ook zo blijft, kan Enexis niet zeggen. "Daar gaat de politiek uiteindelijk over." Eind 2020 moeten alle huishoudens in Nederland die dat willen, een slimme meter hebben.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen