Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme meter geweigerd door 15.000 Limburgse gezinnen

Geplaatst opzondag 26 januari 2020 - 8:00

De slimme meter is door 15.000 Limburgse huishoudens geweigerd.

Deze digitale gas- en elektriciteitsmeters zijn op ruim 488.000 adressen in Limburg aangeboden.

Einde
Voor het einde van 2020 moeten in Limburg nog 130.000 slimme elektrische meters worden aangeboden en 140.000 slimme gasmeters.

Tevreden
Netwerkbeheerder Enexis zegt tevreden te zijn met de Limburgse cijfers. "Slechts 3 procent van de huishoudens heeft tot nu toe de meters geweigerd. Dat is ook het landelijk gemiddelde", zegt Lotte Breunesse van de netwerkbeheerder. "De overheid wil dat minstens 80 procent overstapt. Dat halen we makkelijk." Op grond van Europese afspraken moeten voor het einde van het jaar in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters zijn vervangen door slimme meters.

L1

Feiten over de slimme meter:
Hoeveel slimme meters moeten er in totaal in Limburg aangeboden worden?
Elektriciteitsmeters: 561630; Gasmeters: 511128
Hoeveel slimme meters zijn er al aangeboden in Limburg?
Op 488410 adressen zijn slimme meters aangeboden.
Hoeveel zijn er al opgehangen?
Elektriciteitsmeters: 435622 (77,6%) Gasmeters: 372082 (72,8%)
Hoeveel slimme meters zij er geweigerd in Limburg?
Op 14.753 adressen is de slimme meter geweigerd.

Weigering
Met de slimme meters hoeven consumenten de meterstanden niet meer zelf door te geven aan de energieleveranciers. Die kunnen de meters op afstand uitlezen. Germaine Pijls uit Puth weigerde bewust de nieuwe meters. “Ik vind mezelf capabel genoeg om de standen zelf door te geven”, zegt ze. "We worden al genoeg in de gaten gehouden. Daarom wil ik dit zelf in de hand houden." Ook is ze bang dat de meters door criminelen gehackt kunnen worden. “Dan kunnen ze precies zien wanneer ik niet thuis ben omdat het energieverbruik dan veel lager is.”

Digitaal uitzetten

Volgens Breunesse van Enexis Netbeheer zal het zo’n vaart niet lopen. "De meters zijn heel goed beveiligd en we voeren regelmatig testen uit", zegt ze. "Daarnaast kun je ze ook digitaal uitzetten. Dan worden je gegevens niet doorgestuurd." Enexis beheert en onderhoudt in Limburg ruim 500.000 gasaansluitingen en 560.000 elektriciteitsaansluitingen en investeerde de afgelopen jaren 14 miljoen euro in het verspreiden van de slimme meters.

Besparing
De slimme meters moeten ook bijdragen aan energiebesparing. Omdat consumenten maandelijks een overzicht van hun leverancier over hun verbruik en kosten krijgen, zullen ze energie-bewuster worden, zo is de gedacht. "Daar heb ik de slimme meter niet voor nodig", zegt Pijls. "Ik hou het nu ook al in de gaten of we minder energie gebruiken." Zij betwijfelt of mensen door de slimme meters daadwerkelijk minder energie gaan gebruiken.

Onderzoek Planbureau
Dat laatste blijkt ook uit onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens het planbureau leveren de meters een energiebesparing van 1 procent op. Dat is bij lange na niet de 3,5 procent waarop werd gehoopt bij de introductie van de meters.

Dynamische tarieven
Desondanks hebben de digitale meters in de toekomst een meerwaarde, voorspelt Breunesse. "Het nacht en dagtarief gaat verdwijnen", stelt ze. “Dan gaan we flexibele, dynamische tarieven krijgen. Als er veel elektriciteit wordt opgewekt omdat bijvoorbeeld de zon schijnt, dan zal het tarief lager zijn. Dan heeft de klant met een slimme meter daar voordeel van.”

Storingen opsporen
Ook zijn de slimme meters van belang voor Enexis zelf. "We weten nu waar het net verzwaard moet worden en het is makkelijker om storingen op te sporen." Ook zijn er veel mensen met zonnepanelen die de oude meter willen houden. Als de panelen energie opwekken, draait de meter terug bij de analoge meter. "Maar die meters zullen waarschijnlijk in de toekomst verplicht vervangen worden."

Niet verplicht
Bij Pijls zullen de slimme gas- en elektriciteitsmeter er voorlopig niet in komen. Dat hoeft ook niet benadrukt Breunesse. "Mensen zijn daar vrij in. Het is niet verplicht." Of dat ook in de toekomst ook zo blijft, kan Enexis niet zeggen. "Daar gaat de politiek uiteindelijk over." Eind 2020 moeten alle huishoudens in Nederland die dat willen, een slimme meter hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen