Overslaan en naar de inhoud gaan

Sleutelloze auto's gewild doelwit voor dieven in Horst

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 6:30

Auto's die gebruikmaken van een zogeheten 'keyless entry' blijken de laatste weken een gewild doelwit voor dieven in Horst.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder.

Teller
"In de gemeente Horst aan de Maas waren tot voor kort heel weinig inbraken in auto's. Sinds korte tijd staat de teller nu opeens op zes", aldus de zegsman. Volgens hem hebben de diverse automerken één ding gemeen: de keyless entry.

Code
Letterlijk vertaald gaat het om een sleutelloze toegang tot de auto. Het is een techniek gebaseerd op een zender in de auto en sleutel. Wanneer je een van de portieren vastpakt, zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren.

De haast 'ouderwetse' druk op de knop van een autosleutel is niet meer nodig. Het is een type deurvergrendeling dat is ingebouwd in wagens sinds 1998. Mercedes was de eerste die het toepaste. Het dievengilde kwam afgelopen jaren hierop weer met een sluw antwoord.

Signaal
"De inbreker heeft een soort iPad waarmee hij bij de voor- of achterdeur van een woning gaat staan. Het tablet vangt het gecodeerde signaal van de sleutel op als die in de buurt van de deur hangt", aldus de politiewoordvoerder.

Vervolgens wordt het signaal doorgestuurd naar een kompaan van de inbreker die bij de auto staat met een tweede tablet. Deze vangt het signaal op, zendt dat weer uit en voilà, de portierssloten springen open in de veronderstelling dat de echte sleutel dat vraagt.

Metalen blikje
De truc duikt de laatste tijd steeds vaker op in Nederland. De politie heeft nog niet echt kijk op het soort daders dat zich hiermee bezighoudt. "Het heeft wel onze belangstelling en we onderzoeken en vergelijken dit soort inbraken. Tot die tijd adviseren we bezitters van auto's met een keyless entry om hun autosleutel niet bij de deur te hangen of leggen. Stop de sleutel in een metalen blikje. Dat fungeert als een soort kooi van Farady waar het signaal niet uit kan ontsnappen."

Uitschakelen
De politie verwijst ook naar andere manieren om inbrekers te weren. Een extra beveiligingssysteem in de auto aanleggen, een nog slimmere sleutel bij de autodealer kopen, de wagen op een veilige parkeerplek zetten of simpelweg de keyless entry uitschakelen.

Lees ook: Inbrekers verleggen aandacht naar garages en schuren

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen