Overslaan en naar de inhoud gaan

Sleutelloze auto's gewild doelwit voor dieven in Horst

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 6:30

Auto's die gebruikmaken van een zogeheten 'keyless entry' blijken de laatste weken een gewild doelwit voor dieven in Horst.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder.

Teller
"In de gemeente Horst aan de Maas waren tot voor kort heel weinig inbraken in auto's. Sinds korte tijd staat de teller nu opeens op zes", aldus de zegsman. Volgens hem hebben de diverse automerken één ding gemeen: de keyless entry.

Code
Letterlijk vertaald gaat het om een sleutelloze toegang tot de auto. Het is een techniek gebaseerd op een zender in de auto en sleutel. Wanneer je een van de portieren vastpakt, zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren.

De haast 'ouderwetse' druk op de knop van een autosleutel is niet meer nodig. Het is een type deurvergrendeling dat is ingebouwd in wagens sinds 1998. Mercedes was de eerste die het toepaste. Het dievengilde kwam afgelopen jaren hierop weer met een sluw antwoord.

Signaal
"De inbreker heeft een soort iPad waarmee hij bij de voor- of achterdeur van een woning gaat staan. Het tablet vangt het gecodeerde signaal van de sleutel op als die in de buurt van de deur hangt", aldus de politiewoordvoerder.

Vervolgens wordt het signaal doorgestuurd naar een kompaan van de inbreker die bij de auto staat met een tweede tablet. Deze vangt het signaal op, zendt dat weer uit en voilà, de portierssloten springen open in de veronderstelling dat de echte sleutel dat vraagt.

Metalen blikje
De truc duikt de laatste tijd steeds vaker op in Nederland. De politie heeft nog niet echt kijk op het soort daders dat zich hiermee bezighoudt. "Het heeft wel onze belangstelling en we onderzoeken en vergelijken dit soort inbraken. Tot die tijd adviseren we bezitters van auto's met een keyless entry om hun autosleutel niet bij de deur te hangen of leggen. Stop de sleutel in een metalen blikje. Dat fungeert als een soort kooi van Farady waar het signaal niet uit kan ontsnappen."

Uitschakelen
De politie verwijst ook naar andere manieren om inbrekers te weren. Een extra beveiligingssysteem in de auto aanleggen, een nog slimmere sleutel bij de autodealer kopen, de wagen op een veilige parkeerplek zetten of simpelweg de keyless entry uitschakelen.

Lees ook: Inbrekers verleggen aandacht naar garages en schuren

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen