Auto's die gebruikmaken van een zogeheten 'keyless entry' blijken de laatste weken een gewild doelwit voor dieven in Horst.
Dat bevestigt een politiewoordvoerder.
Teller
"In de gemeente Horst aan de Maas waren tot voor kort heel weinig inbraken in auto's. Sinds korte tijd staat de teller nu opeens op zes", aldus de zegsman. Volgens hem hebben de diverse automerken één ding gemeen: de keyless entry.
Code
Letterlijk vertaald gaat het om een sleutelloze toegang tot de auto. Het is een techniek gebaseerd op een zender in de auto en sleutel. Wanneer je een van de portieren vastpakt, zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren.
De haast 'ouderwetse' druk op de knop van een autosleutel is niet meer nodig. Het is een type deurvergrendeling dat is ingebouwd in wagens sinds 1998. Mercedes was de eerste die het toepaste. Het dievengilde kwam afgelopen jaren hierop weer met een sluw antwoord.
Signaal
"De inbreker heeft een soort iPad waarmee hij bij de voor- of achterdeur van een woning gaat staan. Het tablet vangt het gecodeerde signaal van de sleutel op als die in de buurt van de deur hangt", aldus de politiewoordvoerder.
Vervolgens wordt het signaal doorgestuurd naar een kompaan van de inbreker die bij de auto staat met een tweede tablet. Deze vangt het signaal op, zendt dat weer uit en voilà, de portierssloten springen open in de veronderstelling dat de echte sleutel dat vraagt.
Metalen blikje
De truc duikt de laatste tijd steeds vaker op in Nederland. De politie heeft nog niet echt kijk op het soort daders dat zich hiermee bezighoudt. "Het heeft wel onze belangstelling en we onderzoeken en vergelijken dit soort inbraken. Tot die tijd adviseren we bezitters van auto's met een keyless entry om hun autosleutel niet bij de deur te hangen of leggen. Stop de sleutel in een metalen blikje. Dat fungeert als een soort kooi van Farady waar het signaal niet uit kan ontsnappen."
Uitschakelen
De politie verwijst ook naar andere manieren om inbrekers te weren. Een extra beveiligingssysteem in de auto aanleggen, een nog slimmere sleutel bij de autodealer kopen, de wagen op een veilige parkeerplek zetten of simpelweg de keyless entry uitschakelen.
Lees ook: Inbrekers verleggen aandacht naar garages en schuren