Overslaan en naar de inhoud gaan

Sleutelen aan je oldtimer in plaats van uit eten

Geplaatst opwoensdag 24 maart 2021 - 11:25

Johan van Lierop zag in zijn woonplaats Weert een prachtige Mercedes uit 1988 voorbijkomen op internet, toen in oktober de tweede lockdown inging. Een ideaal klusobject om de winter door te komen, dacht hij.

Van Lierop is niet de enige die de extra thuistijd door corona inzet voor zijn oldtimerhobby, zo blijkt uit de verkoopcijfers van auto's met een leeftijd ouder dan 25 jaar. In heel 2020 steeg de verkoop van klassieke auto's flink. Brancheorganisatie Bovag registreerde landelijk een stijging van 12 procent aan verkoop van oude auto's.

Amerikaanse Mercedes
Het oog van Van Lierop viel op een Mercedes 560 SL uit 1988. Een model dat alleen verkocht is in de VS en Japan. De Mercedes, die nu in een garage in Weert staat, werd dan ook geïmporteerd vanuit San Francisco. "Het voordeel van Amerikaanse auto's is dat die geen spatje roest hebben", vertelt Van Lierop. "Iedere schroef die ik eruit heb gedraaid zag er nog uit alsof die gisteren pas in de fabriek erin was gedraaid. De Amerikaanse zon had alleen veel schade aangericht aan de lak en het notenhouten dashboard. Dat moest ik dus allemaal vervangen en vernieuwen."

L1

Ook exclusieve modellen
De populariteit zit niet alleen in gangbare modellen die voor iedereen met een beetje spaargeld binnen handbereik liggen. Ook exclusievere exemplaren kunnen rekenen op meer interesse, zeggen Limburgse bedrijven die gespecialiseerd zijn in klassieke oldtimers.

Tastbare investering
Bij Classic Skills in Lomm zien ze vooral veel nieuwe gezichten in de markt van de klassieke auto's. "We hebben het eigenlijk altijd al druk, maar het laatste jaar komen er opvallend veel nieuwe liefhebbers bij", zegt Noek Stevens van het bedrijf dat het opknappen van luxe oldtimers tot handelsmerk heeft gemaakt. "Mensen die toch iets te besteden hebben en merken dat het geld op de bank niets opbrengt. Investeren in klassieke auto's is dan heel aantrekkelijk, ook omdat het rendement heel goed is. En het is een tastbare investering, die je ook kunt gebruiken voor een leuk uitje als de zon schijnt. Dat merken wij ook in de mensen die bij ons aankloppen."

Nieuw kenteken
De Mercedes van Van Lierop is na een winter lang klussen inmiddels al een heel eind opgeknapt. Een nieuwe laag lak in de originele kleur desert taupe impala brown, nieuwe leren bekleding, de Amerikaanse brede bumpers vervangen door Europese, een Europese kilometerteller en nog tientallen andere aanpassingen. Van buiten en onder de motorkap is de oldtimer inmiddels weer helemaal tiptop. "Nu het binnenwerk en de softtop nog en dan kan hij worden aangemeld bij de RDW voor een nieuw kenteken en kan ik er in de zomer mee touren. Want daar is het natuurlijk wel om begonnen."

Over geld praat Van Lierop liever niet. Maar of zijn Mercedes veel rendement gaat opleveren, betwijfelt hij. Daar heeft hij de auto ook niet voor gekocht: "Ik zou aan de restauratie alleen kunnen verdienen als ik geen enkel uur arbeid zou tellen. Ik kijk vooral uit naar de mooie ritten die we straks gaan maken in de zomer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen