Overslaan en naar de inhoud gaan

Slepende trainerskwestie: wie helpt Fortuna de winter door?

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 5:59

Welke trainer gaat Fortuna Sittard de weg richting handhaving in de Eredivisie wijzen? Die vraag is precies drie weken na het ontslag van Kevin Hofland nog niet beantwoord.

In een trainerskwestie waarin namen als Alexander Zorniger, Tayfun Korkut en interim-coach Sjors Ultee de revue passeerden, lijkt Fortuna op dit moment nog niets opgeschoten en ontbreekt duidelijkheid. Tegelijkertijd kan die duidelijkheid niet veel langer uitblijven.

'Foutje'
Op de dag dat Hofland ontslagen werd, viel uit hetzelfde persbericht op te maken dat er snel een opvolger gepresenteerd zou worden. Die formulering werd niet veel later door de club afgedaan als een 'foutje', maar voorzitter Isitan Gün - het Fortuna-kopstuk dat bepaalt én het woord voert - had daarvóór ook al tegen L1 gezegd dat hij snel met een nieuwe coach op de proppen zou komen. Maar dat ging niet door, want Fortuna kwam er met de voorkeurskandidaat niet uit.

Lees ook: Fortuna houdt lang stand bij Vitesse, maar verliest toch

Status quo
Geen man overboord, want met Ultee was intern een prima interim-trainer voorhanden die tijdelijk als eindverantwoordelijke voor de groep kon staan. Maar nu, twee duels en twee nederlagen tegen Feyenoord en Vitesse verder, heeft het veel weg van een status quo. Dat betekent niet dat er op de achtergrond niets gebeurt. Er was bij de club ook goede hoop dat begin deze week witte rook zou komen wat betreft een nieuwe trainer, maar dat is vooralsnog niet het geval.

Blijft dat zo, dan lijdt Fortuna niet alleen op het veld, maar ook op de burelen gezichtsverlies. Op het trainingsveld leek de selectie, na dinsdag een vrije dag gehad te hebben, woensdag op een nieuwe coach te kunnen rekenen, maar Ultee zal ook woensdag de training leiden. Hij moet de selectie nu klaarstomen voor het belangrijke duel tegen Willem II, zaterdag in Sittard.

Vitesse Fortuna Mats Seuntjens
Mats Seuntjens (midden) in duel met Eli Dasa (rechts)
Foto: Orange Pictures

Duidelijkheid
Tegen Willem II draait het om aanhaken bij een club die vijf punten meer heeft en wél boven de degradatiestreep staat. Maar Fortuna speelt, door het ietwat scheve competitieprogramma, in de komende twee maanden veel wedstrijden tegen ploegen uit het rechterrijtje. Dat betekent dat er geen tijd te verliezen is en iedere dag zonder duidelijkheid er één teveel is. Spelers willen duidelijkheid, supporters willen duidelijkheid, en Ultee wil duidelijkheid. Aanvoerder Jorrit Smeets liet vorige week in het L1-programma AvondGasten Sport weten dat Ultee krediet heeft in de spelersgroep, en dat er wat hem betreft vooral niet overhaast beslissingen genomen zouden moeten worden.

Lees ook: Smeets over nieuwe trainer: 'Geen haast met beslissingen'

Compromistrainer
Het is zeker niet uit te sluiten dat Ultee alsnog het definitieve mandaat krijgt om als eindverantwoordelijke Fortuna in veilige haven te loodsen. "Ik kan er nu niets zinnigs over zeggen", zei de interim-coach, die heeft aangegeven geen 'compromistrainer' te willen zijn, dinsdag tegen L1. Met de term 'compromistrainer' doelt hij op een situatie waarbij hij zou mogen blijven zitten omdat de club er met alternatieven niet uitkomt. Als die situatie niet nu al bereikt is, is die fase op z'n minst nabij.

Met andere woorden: de club is het langzaam maar zeker aan Ultee verschuldigd om een knoop door te gaan hakken. Op de achtergrond sluimert een mogelijke overgang van de coach naar FC Dordrecht, de trainerloze Keuken Kampioen Divisie-club waarmee Fortuna een samenwerkingsverband heeft. Dordrecht zal voor Ultee echter Plan B achter het Plan A zijn: Fortuna Sittard.

Lees ook: Sjors Ultee heeft wel oren naar rol als hoofdtrainer Fortuna

Tandem
Ultee is naast interim-coach ook Fortuna's technisch manager en hij had op voorhand al laten afkaarten dat hij zich in die hoedanigheid niet zou bemoeien met de positie van coach Hofland. Maar heeft hij, los van zijn eigen kandidatuur, wel invloed op de invulling van die vacature? Een goede tandem tussen coach en het technisch kader is cruciaal om door de komende transferperiode, in januari, heen te kunnen fietsen; een transferperiode waarin de Fortuna-selectie een impuls zal moeten krijgen.

Het blijft dus wachten op antwoorden, vooral op die belangrijkste vraag: welke coach gaat Fortuna een veilige haven in proberen te loodsen? En waar binnen de club ook mensen als Ivo Pfennings en Sjoerd Ars verantwoordelijkheid dragen, zal aan het eind van de rit opnieuw Isitan Gün met een definitief antwoord moeten komen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen