Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechte registratie vaccins zit Europese reispas in de weg

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 18:29

Honderdduizenden Nederlanders dreigen op 1 juli niet automatisch een Europees coronacertificaat te kunnen krijgen. Het lukt Nederland maar niet om de gegeven vaccins te registreren en correct door te geven.

"Dat is echt niet de fout van Europa", moppert Europarlementariër Esther de Lange in AvondGasten Brussel.

Digitaal Corona Certificaat
Het Europese reiscertificaat moet voorkomen dat de 27 lidstaten komende zomer nog steeds verschillende regels hanteren aan de binnengrenzen. Iedereen die gevaccineerd is, of een negatieve test of herstel van een besmetting kan aantonen, krijgt het Digitale Corona Certificaat. Dat wordt geaccepteerd door alle Europese lidstaten. Het bewijs is in een aantal landen al beschikbaar en Nederland volgt officieel op 1 juli. Eind van deze week wil Nederland de eerste reispassen al afgeven. Dat gebeurt via de Corona Check-app, die ook wordt gebruikt voor het systeem van de toegangstesten voor concerten of voetbalwedstrijden.

Voorbeeldproject
De Belgische Assita Kanko is lyrisch over het Europese initiatief. "Het is op dit moment onduidelijk voor mensen hoe ze moeten reizen, overal is er iets anders. Voor de burger is zekerheid nodig, zeker na deze moeilijke maanden", zo jubelt de Europarlementariër van de Belgische N-VA. "Dit is een mooi project van de EU, omdat de Raad en de Commissie en het Europees Parlement goed hebben samengewerkt, met de focus op de burger, en zonder micromanagement een kader hebben aangeboden aan de lidstaten. Die moeten het dan realiseren."

Decentraal
Nederland koos in de coronacrisis voor de bestaande structuur van huisartsen en GGD'en. Vooral de fijnmazige structuur van de Nederlandse huisartsenzorg wil in het buitenland nog wel eens jaloezie opwekken. Tijdens de coronapandemie had die aanpak tot gevolg dat veel informatiesystemen op elkaar moesten worden afgestemd. Dat leidt al een jaar lang tot complicaties, met de registratie van vaccins als laatste hoofdpijndossier. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge hebben zorginstellingen 345.000 vaccinaties nog niet doorgegeven, ontbreken in de registratie 580.000 prikken van de huisartsen, en moet de GGD nog 1,1 miljoen prikken melden bij het RIVM. Hoewel de Europese database gegevens bij de GGD zou moeten kunnen lezen, krijgt een groot deel van deze gevaccineerden niet automatisch een Europees reiscertificaat.

Nederlands probleem
"Dit probleem moet opgelost worden in Nederland", zo zegt de in Spaubeek opgegroeide De Lange. "Daar moet je bij de huisarts een papieren QR-code meekrijgen. Dat wordt opgelost, maar of die op 1 juli klaar is, dat zullen we zien. Wat ik in Europa nog graag zou zien, zijn bijvoorbeeld de kleurcodes voor de landen buiten Europa die nog fors verschillen. Of vluchten uit India, moet je die toelaten of niet? In crisistijd moet Europa daar een duidelijke lijn trekken. Of de leeftijden van de kinderen die moeten testen, dat varieert ook per land. Daar had ik liever een lijn gezien".

Huisartsen bezorgd
In NRC Handelsblad verwijst het ministerie mensen naar de instantie die hen vaccineerde, met de vraag om de reispas af te geven. Dat moet gaan verlopen via een nieuw webportaal. Huisartsen maken zich grote zorgen over de grote toeloop van vakantiegangers die op korte termijn een reiscertificaat wensen.

Daling besmettingscijfers
Door de daling van het aantal besmettingen in vrijwel alle Europese landen, is de hoop dat de status van veel vakantiebestemmingen naar 'groen' gaat. Op dat moment is een Europees reiscertificaat niet langer nodig.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen