Overslaan en naar de inhoud gaan

'Slechte luchtkwaliteit draagt bij aan verspreiding corona'

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 22:22

De Britse Universiteit Birmingham heeft 'overtuigend bewijs' dat het hoge aantal coronapatiënten in Noord-Limburg samenhangt met de luchtverontreiniging in de regio.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla dinsdag.

De Britse onderzoekers waren nieuwsgierig geworden omdat in Nederland het hoge aantal infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus zich vooral in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg manifesteerde.

Intensieve veehouderij
Het viel ze op dat de ergste luchtvervuiling niet in Nederlandse steden voorkomt, maar vooral op bepaalde plekken in Limburg en Brabant. Een van de oorzaken is volgens de onderzoekers de intensieve veehouderij. De zuidoostelijke provincies huisvesten meer dan 63 procent van de 12 miljoen varkens in het land en bijna de helft van de 101 miljoen kippen die in Nederland rondlopen.

Ammoniak
Uit de mest van al deze dieren ontstaat veel ammoniak. Deze deeltjes vormen vaak een aanzienlijk deel van fijnstof bij luchtverontreiniging. Uit het Britse onderzoek blijkt dat een kleine toename in de lange termijn blootstelling aan vervuilende deeltjes, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met 10 procent doet stijgen en het aantal doden met 15 procent.

Kaartjes coronapatienten en luchtkwaliteit
Links het kaartje met het aantal coronapatiënten, hoe roder hoe meer besmettingen. Rechts het kaartje met luchtkwaliteit, hoe roder hoe slechter.
Universiteit Birmingham

Luchtwegen
Volgens de onderzoekers in Birmingham is ook al gebleken dat de verontreinigende stoffen het risico op het krijgen van infecties door virussen die op de luchtwegen zijn gericht, vergroten. En de ziekteverwekker die Covid-19 veroorzaakt, is precies zo'n virus. Een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit Harvard dat eerder is uitgevoerd, kwam tot een overeenkomstige conclusie.

Corona hotspots
In Nederland loopt op verzoek van het RIVM een soortgelijk onderzoek naar de relatie tussen luchtverontreiniging en coronasterfte. Daarbij worden de gegevens gebruikt van 355 Nederlandse gemeenten. De onderzoekers noemen het ongewoon dat de corona hotspots te vinden waren in het zuiden van ons land, waar er relatief minder mensen dicht bij elkaar wonen dan in de grote steden. Eerder werd carnaval aangewezen als een belangrijke oorzaak voor de snelle verspreiding van het virus in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Maar dat is maar deels waar, zeggen de onderzoekers.

Roken
"De relatie die we hebben gevonden tussen vervuiling en Covid-19, bestaat zelfs na controle op andere bijdragende factoren, zoals carnaval", schrijven de onderzoekers. Andere factoren waar rekening mee werd gehouden waren onder meer het gemiddelde inkomen, het opleidingsniveau, roken, het aandeel van de bevolking dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt en de nabijheid van de internationale grenzen.

Hoewel er dus een sterk verband is aangetoond tussen luchtvervuiling en meer besmettingen met het coronavirus, ziekenhuisopnames en doden, is er volgens de onderzoekers meer onderzoek naar individuele gevallen nodig om andere factoren 100 procent uit te kunnen sluiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen