Overslaan en naar de inhoud gaan

'Slechte luchtkwaliteit draagt bij aan verspreiding corona'

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 22:22

De Britse Universiteit Birmingham heeft 'overtuigend bewijs' dat het hoge aantal coronapatiënten in Noord-Limburg samenhangt met de luchtverontreiniging in de regio.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla dinsdag.

De Britse onderzoekers waren nieuwsgierig geworden omdat in Nederland het hoge aantal infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus zich vooral in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg manifesteerde.

Intensieve veehouderij
Het viel ze op dat de ergste luchtvervuiling niet in Nederlandse steden voorkomt, maar vooral op bepaalde plekken in Limburg en Brabant. Een van de oorzaken is volgens de onderzoekers de intensieve veehouderij. De zuidoostelijke provincies huisvesten meer dan 63 procent van de 12 miljoen varkens in het land en bijna de helft van de 101 miljoen kippen die in Nederland rondlopen.

Ammoniak
Uit de mest van al deze dieren ontstaat veel ammoniak. Deze deeltjes vormen vaak een aanzienlijk deel van fijnstof bij luchtverontreiniging. Uit het Britse onderzoek blijkt dat een kleine toename in de lange termijn blootstelling aan vervuilende deeltjes, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met 10 procent doet stijgen en het aantal doden met 15 procent.

Kaartjes coronapatienten en luchtkwaliteit
Links het kaartje met het aantal coronapatiënten, hoe roder hoe meer besmettingen. Rechts het kaartje met luchtkwaliteit, hoe roder hoe slechter.
Universiteit Birmingham

Luchtwegen
Volgens de onderzoekers in Birmingham is ook al gebleken dat de verontreinigende stoffen het risico op het krijgen van infecties door virussen die op de luchtwegen zijn gericht, vergroten. En de ziekteverwekker die Covid-19 veroorzaakt, is precies zo'n virus. Een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit Harvard dat eerder is uitgevoerd, kwam tot een overeenkomstige conclusie.

Corona hotspots
In Nederland loopt op verzoek van het RIVM een soortgelijk onderzoek naar de relatie tussen luchtverontreiniging en coronasterfte. Daarbij worden de gegevens gebruikt van 355 Nederlandse gemeenten. De onderzoekers noemen het ongewoon dat de corona hotspots te vinden waren in het zuiden van ons land, waar er relatief minder mensen dicht bij elkaar wonen dan in de grote steden. Eerder werd carnaval aangewezen als een belangrijke oorzaak voor de snelle verspreiding van het virus in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Maar dat is maar deels waar, zeggen de onderzoekers.

Roken
"De relatie die we hebben gevonden tussen vervuiling en Covid-19, bestaat zelfs na controle op andere bijdragende factoren, zoals carnaval", schrijven de onderzoekers. Andere factoren waar rekening mee werd gehouden waren onder meer het gemiddelde inkomen, het opleidingsniveau, roken, het aandeel van de bevolking dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt en de nabijheid van de internationale grenzen.

Hoewel er dus een sterk verband is aangetoond tussen luchtvervuiling en meer besmettingen met het coronavirus, ziekenhuisopnames en doden, is er volgens de onderzoekers meer onderzoek naar individuele gevallen nodig om andere factoren 100 procent uit te kunnen sluiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen