Overslaan en naar de inhoud gaan

Slachtoffers steekpartij azc Echt buiten levensgevaar

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 16:57

Alle slachtoffers van de steekpartij in het azc in Echt van twee weken geleden zijn buiten levensgevaar.

Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten.

Nog één bewoner in ziekenhuis
Een man van Nigeriaanse afkomst begon in de avond van 21 april om zich heen te steken. Hij maakte zeven slachtoffers, twee raakten zwaargewond. Eén man ligt nog in het ziekenhuis. "Met deze persoon, die wel bij bewustzijn is, gaat het naar omstandigheden minder goed. Maar hij is wel buiten levensgevaar", zegt de woordvoerder.

Paar bewoners willen weg uit azc
Een paar bewoners die betrokken waren bij het incident zijn, mede op eigen verzoek, overgeplaatst naar andere azc's. Volgens de woordvoerder zijn al zeker één gezin en een individuele bewoner verhuisd. Ook een aantal andere bewoners heeft aangekaart te willen vertrekken. "Voor hen geldt dat we heel zorgvuldig nagaan of hun verzoek te maken heeft met het ernstige incident dat ze meegemaakt hebben", aldus de COA-woordvoerder.

Lees ook: Azc-bewoners Echt geschokt: 'Hij wilde iedereen neersteken'

Verdachte nog vast
De verdachte van de steekpartij zit nog steeds vast. Hij zou eigenlijk een dag na de steekpartij worden overgeplaatst naar de Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) in Hoogeveen. Die opvanglocatie is speciaal voor asielzoekers die overlast geven of in de fout gaan. Reden voor die overplaatsing was een ander incident waarbij de verdachte een paar dagen eerder was betrokken.

Volgens de woordvoerder kreeg de man woensdagmiddag te horen dat hij werd overgeplaatst. Een paar uur later stak hij zeven medebewoners neer. "Hij maakte 's middags nog een zeer rustige en stabiele indruk, bood zijn excuses aan voor het voorval op de zondag en gaf aan mee te willen werken aan overplaatsing", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Onruststoker azc Echt overgeplaatst naar Hoogeveen

Waarom werd de man niet eerder overgeplaatst? "Voor overplaatsing naar deze HTL moet aan zeer strikte juridische eisen worden voldaan. Dit kost altijd enige tijd."

Onrustige dagen na steekpartij
De dagen na de steekpartij was het onrustig in en rondom het azc. Zo meldde een bewoner zich twee dagen na de steekpartij in het receptiegebouw op het azc-terrein. "Hij kwam in onrustige staat en had een mes bij om zichzelf naar eigen zeggen te verdedigen", legt de COA-woordvoerder uit na vragen van SOL2. Agenten die nog bezig waren met het onderzoek hebben de man staande gehouden en zijn mes afgepakt. Niemand raakte gewond.

Een dag later vond een betoging tegen het immigratiebeleid plaats bij het azc. De burgemeester stelde daarop een noodbevel in, drie mensen werden opgepakt. Volgens de zegsman van het COA is de rust inmiddels wedergekeerd in het asielzoekerscentrum.

Het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren liet in een reactie op schriftelijke vragen van Partij Nieuw Echt-Susteren weten dat het COA de afspraken zoals die zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst niet heeft geschonden.

Lees ook: Betoging tegen immigratiebeleid bij azc Echt: 3 aanhoudingen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen