Overslaan en naar de inhoud gaan

Slachtoffers Q-koorts krijgen meer geld

Geplaatst opvrijdag 1 februari 2019 - 16:16

De regeling voor mensen die slachtoffer zijn geworden van de Q-koorts wordt uitgebreid.

Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekendgemaakt, meldt persbureau ANP.

15.000 euro
Elke persoon wiens aanmelding wordt goedgekeurd, kan rekenen op 15.000 euro. Eerder werd dat bedrag nog als de maximale uitkering genoemd. Aan verschillende slachtoffers verschillende bedragen uitkeren, leek Bruins bij nader inzien toch geen goed idee. "Als je een bedrag lager dan die 15.000 vaststelt, dan is dat een vorm van een klap in het gezicht'', aldus Bruins. "Bij patiƫnten en nabestaanden zit nog heel veel leed. Ik dacht daarom dat het goed was dit zo te bepalen.''

Lees ook: Ruim 500 Q-koortspatiƫnten kloppen aan om geld

Mogelijke verdubbeling
Toen Bruins de maatregel vorig jaar aankondigde, zei hij dat er 14,5 miljoen euro voor beschikbaar was. Hoeveel extra geld nu nodig is, hangt af van hoeveel van de ruim tweeduizend aanvragen worden goedgekeurd. Maar als er weinig of geen mensen afvallen is er 30 miljoen euro nodig, een verdubbeling van het oorspronkelijke budget. De regeling geldt voor mensen die de ziekte tussen januari 2007 en december 2011 opliepen.

Rechtszaak
Q-uestion, een stichting voor mensen met Q-koorts, noemt het toegezegde bedrag 'een tegemoetkoming en geen schadevergoeding'. "Voor de meeste slachtoffers en nabestaanden zal 15.000 euro uiteraard welkom zijn, maar het is voor velen bij lange na geen compensatie voor de werkelijk geleden schade, de gemaakte kosten en het onherstelbare leed. Berekeningen van experts laten zien dat de werkelijk geleden schade een veelvoud bedraagt van de tegemoetkoming.'' De stichting heeft een rechtszaak lopen tegen de overheid. "Uitgangspunt blijft volledige compensatie en schadeloosstelling'', aldus de stichting.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen