Overslaan en naar de inhoud gaan

Slachtoffers krijgen meer invloed op strafproces

Geplaatst opmaandag 12 september 2016 - 6:58

Slachtoffers en nabestaanden krijgen meer invloed op de zwaarte van een aanklacht in het strafproces tegen de dader.

Dat is het gevolg van een klacht die de Maastrichtse advocaat Alper Çinar bij het gerechtshof in Den Bosch heeft ingediend.

Aanklacht
In een Sittardse ontuchtzaak zijn de advocaten Alper Çinar en Maria Kemme het pertinent oneens met het Openbaar Ministerie (OM). Het OM wil Sittardenaar Rudy L. (47) vervolgen voor ontucht met een minderjarige jongen. De advocaten van het kind en diens ouders stellen dat er sprake is van een ernstiger misdrijf, namelijk verkrachting en dat er verzwarende omstandigheden gelden. Het OM wil daar echter niet in meegaan.

Lees ook: Advocaat: ontucht met petekind was verkrachting

Ontevreden
Voorheen was het niet mogelijk om bij ontevredenheid over de zwaarte van een aanklacht naar het hof te stappen. Omdat het hof de klacht van Alper Çinar gehonoreerd heeft, staat vanaf nu de deur open.

Het OM kan nog niet reageren. "Dit kan landelijk consequenties hebben, daarom is het nodig de uitspraak goed te bestuderen."

Slachtoffers
De uitspraak past volgens persrechter Marc Bax binnen de tendens om slachtoffers een belangrijkere positie in het proces te geven. "Er moet voldoende oog zijn voor de rechten van slachtoffers. Je ziet dat die zich meer bewust worden van hun mogelijkheden."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Sittardenaar pleegt maanden ontucht met 15-jarige jongen'
Advocaat: ontucht met petekind was verkrachting
OM verzwaart aanklacht tegen verdachte van ontucht
Strenge aanpak motorclubs: 1 op 5 verdachten veroordeeld
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen