Overslaan en naar de inhoud gaan

Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 11:45

Slachtoffers van het steekdrama in Maastricht geloven absoluut niet dat Osama I. (38) niet wist wat hij deed, toen hij twee mensen doodstak in december 2017. Dat vertelden ze dinsdag voor de rechter.

De dertiger wordt in totaal verdacht van zes geweldsmisdrijven, waaronder de moord op Nabila (56) en Abbas (46). Negentien slachtoffers hebben zich bij de rechter gemeld.

Lees ook: Osama na Maastrichtse moorden: 'Mijn verstand verloren'

Veel leugens
Een man die bij een ruzie in januari 2017 meerdere keren door Osama werd gestoken, was het eerste slachtoffer dat het woord nam. "Hij stak me twee keer, ik zag het bloed uit mijn been gutsen. Ik heb begrepen dat de verdachte ziek is, maar ik vind het moeilijk te geloven. Ik ken de verdachte als iemand die veel leugens vertelt. Ook zijn opstelling tijdens de zitting lijkt erop dat hij ons andere dingen wil doen geloven."

Weerzinwekkend misdrijf
De man die met het overlijden van Nabila zijn vrouw verloor, sprak Osama ook toe. "Ik ben twintig jaar advocaat geweest in Syrië, maar ik heb nog nooit zo'n weerzinwekkend misdrijf gezien. Hij wist ongetwijfeld wat hij deed. Het is wat mij betreft duidelijk dat hij dit met voorbedachte rade heeft gedaan. Osama is een vijand van de mensheid."

Foto: L1 via Whatsapp

Lieve mama
Misschien wel de meest emotionele boodschap was die van Enas, dochter van Nabila. "Ik ben mijn leven kwijtgeraakt. Lieve mama, wat mis ik jou erg. Nadat we naar Nederland verhuisden, leerde ik snel Nederlands, maakte ik nieuwe vrienden, werkte ik in mijn vrije tijd bij de Jumbo en begon ik aan een mbo-opleiding. Mama was zo trots. In november organiseerde ze nog een groot feest voor mijn 21e verjaardag."

Groot mes
Enas was erbij toen haar moeder werd aangevallen. "De bel ging, mama deed open. Voor haar stond een onbekende man met een groot mes in zijn handen. Mama schreeuwde. Ik rende naar beneden en viel van de trap. De man begon op mama in te steken en deed de deur dicht. Hij schreeuwde: 'Waar is hij, waar is hij?' Hij stak op mij in. Ik wilde mama beschermen. Hij stak me recht in het gezicht, met de bedoeling mij te doden."

Uiteindelijk wist ze te ontsnappen, door Osama in zijn kruis te schoppen. Ze riep om hulp, viel flauw en werd later wakker met vreselijk nieuws.

Lees ook: 'Duivels' dansten door hoofd Maastrichtse moordverdachte

Half miljoen
De negentien slachtoffers en nabestaanden hebben in totaal meer dan 550.000 euro aan immateriële schade geclaimd bij de rechtbank. Daarnaast is er in verschillende zaken sprake van een materiële schadepost, bestaande uit bijvoorbeeld medische kosten en andere rekeningen die zijn ontstaan door het drama.

Osama claimt dat hij psychische klachten had ten tijde van de steekpartijen. Deskundigen adviseren om hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen