Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 11:45

Slachtoffers van het steekdrama in Maastricht geloven absoluut niet dat Osama I. (38) niet wist wat hij deed, toen hij twee mensen doodstak in december 2017. Dat vertelden ze dinsdag voor de rechter.

De dertiger wordt in totaal verdacht van zes geweldsmisdrijven, waaronder de moord op Nabila (56) en Abbas (46). Negentien slachtoffers hebben zich bij de rechter gemeld.

Lees ook: Osama na Maastrichtse moorden: 'Mijn verstand verloren'

Veel leugens
Een man die bij een ruzie in januari 2017 meerdere keren door Osama werd gestoken, was het eerste slachtoffer dat het woord nam. "Hij stak me twee keer, ik zag het bloed uit mijn been gutsen. Ik heb begrepen dat de verdachte ziek is, maar ik vind het moeilijk te geloven. Ik ken de verdachte als iemand die veel leugens vertelt. Ook zijn opstelling tijdens de zitting lijkt erop dat hij ons andere dingen wil doen geloven."

Weerzinwekkend misdrijf
De man die met het overlijden van Nabila zijn vrouw verloor, sprak Osama ook toe. "Ik ben twintig jaar advocaat geweest in Syrië, maar ik heb nog nooit zo'n weerzinwekkend misdrijf gezien. Hij wist ongetwijfeld wat hij deed. Het is wat mij betreft duidelijk dat hij dit met voorbedachte rade heeft gedaan. Osama is een vijand van de mensheid."

Foto: L1 via Whatsapp

Lieve mama
Misschien wel de meest emotionele boodschap was die van Enas, dochter van Nabila. "Ik ben mijn leven kwijtgeraakt. Lieve mama, wat mis ik jou erg. Nadat we naar Nederland verhuisden, leerde ik snel Nederlands, maakte ik nieuwe vrienden, werkte ik in mijn vrije tijd bij de Jumbo en begon ik aan een mbo-opleiding. Mama was zo trots. In november organiseerde ze nog een groot feest voor mijn 21e verjaardag."

Groot mes
Enas was erbij toen haar moeder werd aangevallen. "De bel ging, mama deed open. Voor haar stond een onbekende man met een groot mes in zijn handen. Mama schreeuwde. Ik rende naar beneden en viel van de trap. De man begon op mama in te steken en deed de deur dicht. Hij schreeuwde: 'Waar is hij, waar is hij?' Hij stak op mij in. Ik wilde mama beschermen. Hij stak me recht in het gezicht, met de bedoeling mij te doden."

Uiteindelijk wist ze te ontsnappen, door Osama in zijn kruis te schoppen. Ze riep om hulp, viel flauw en werd later wakker met vreselijk nieuws.

Lees ook: 'Duivels' dansten door hoofd Maastrichtse moordverdachte

Half miljoen
De negentien slachtoffers en nabestaanden hebben in totaal meer dan 550.000 euro aan immateriële schade geclaimd bij de rechtbank. Daarnaast is er in verschillende zaken sprake van een materiële schadepost, bestaande uit bijvoorbeeld medische kosten en andere rekeningen die zijn ontstaan door het drama.

Osama claimt dat hij psychische klachten had ten tijde van de steekpartijen. Deskundigen adviseren om hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen