Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 11:45

Slachtoffers van het steekdrama in Maastricht geloven absoluut niet dat Osama I. (38) niet wist wat hij deed, toen hij twee mensen doodstak in december 2017. Dat vertelden ze dinsdag voor de rechter.

De dertiger wordt in totaal verdacht van zes geweldsmisdrijven, waaronder de moord op Nabila (56) en Abbas (46). Negentien slachtoffers hebben zich bij de rechter gemeld.

Lees ook: Osama na Maastrichtse moorden: 'Mijn verstand verloren'

Veel leugens
Een man die bij een ruzie in januari 2017 meerdere keren door Osama werd gestoken, was het eerste slachtoffer dat het woord nam. "Hij stak me twee keer, ik zag het bloed uit mijn been gutsen. Ik heb begrepen dat de verdachte ziek is, maar ik vind het moeilijk te geloven. Ik ken de verdachte als iemand die veel leugens vertelt. Ook zijn opstelling tijdens de zitting lijkt erop dat hij ons andere dingen wil doen geloven."

Weerzinwekkend misdrijf
De man die met het overlijden van Nabila zijn vrouw verloor, sprak Osama ook toe. "Ik ben twintig jaar advocaat geweest in Syrië, maar ik heb nog nooit zo'n weerzinwekkend misdrijf gezien. Hij wist ongetwijfeld wat hij deed. Het is wat mij betreft duidelijk dat hij dit met voorbedachte rade heeft gedaan. Osama is een vijand van de mensheid."

Foto: L1 via Whatsapp

Lieve mama
Misschien wel de meest emotionele boodschap was die van Enas, dochter van Nabila. "Ik ben mijn leven kwijtgeraakt. Lieve mama, wat mis ik jou erg. Nadat we naar Nederland verhuisden, leerde ik snel Nederlands, maakte ik nieuwe vrienden, werkte ik in mijn vrije tijd bij de Jumbo en begon ik aan een mbo-opleiding. Mama was zo trots. In november organiseerde ze nog een groot feest voor mijn 21e verjaardag."

Groot mes
Enas was erbij toen haar moeder werd aangevallen. "De bel ging, mama deed open. Voor haar stond een onbekende man met een groot mes in zijn handen. Mama schreeuwde. Ik rende naar beneden en viel van de trap. De man begon op mama in te steken en deed de deur dicht. Hij schreeuwde: 'Waar is hij, waar is hij?' Hij stak op mij in. Ik wilde mama beschermen. Hij stak me recht in het gezicht, met de bedoeling mij te doden."

Uiteindelijk wist ze te ontsnappen, door Osama in zijn kruis te schoppen. Ze riep om hulp, viel flauw en werd later wakker met vreselijk nieuws.

Lees ook: 'Duivels' dansten door hoofd Maastrichtse moordverdachte

Half miljoen
De negentien slachtoffers en nabestaanden hebben in totaal meer dan 550.000 euro aan immateriële schade geclaimd bij de rechtbank. Daarnaast is er in verschillende zaken sprake van een materiële schadepost, bestaande uit bijvoorbeeld medische kosten en andere rekeningen die zijn ontstaan door het drama.

Osama claimt dat hij psychische klachten had ten tijde van de steekpartijen. Deskundigen adviseren om hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen